In articolul precedent, demonstram ca principalul factor ce favorizeaza aparitia cariilor este alimentatia incorecta, in timp ce igiena dentara joaca doar un rol secundar.
Astazi va prezentam cateva metode pentru prevenirea eficienta a cariilor dentare.
Astfel, pentru a avea dinti sanatosi si puternici este necesara remineralizarea acestora printr-o alimentatie bogata in calciu, fosfor si vitamine lipo-solubile (A, D, E si K), asimilate direct din hrana. Urmata cu consecventa, ea poate duce chiar la disparitia cariei. Este un proces ce se desfasoara in timp, dar cu rezultate evidente.
Laptele – importanta sursa de calciu, fosfor, precum si substanta numita activatorul X (identificat ca vitamina K-2) – ajuta la remineralizarea oaselor si a dintilor. Laptele (si in general toate lactatele recomandate mai jos) trebuie sa fie proaspat si muls de la vaci care au fost hranite doar cu iarba. Laptele pasteurizat, degresat, precum si cel care provine de la vaci hranite cu nutreturi concentrate nu contine activatorul X. Cantitatea optima pentru consum este de doua-patru cani pe zi.
Consumati unt clarifiat, obtinut din unt de casa (se recunoaste dupa culoarea usor galbuie), cate o jumatate de lingurita de doua-trei ori pe zi, amestecat in mancare, sau unt de casa, cate una-doua lingurite de doua-trei ori pe zi. Untul alb nu este indicat deoarece nu are aceleasi proprietati.
Alte alimente recomandate: iaurt, kefir, smantana, oua, avocado si nuca de cocos sau uleiuri presate la rece din aceste fructe, cereale integrale (quinoa, ovaz, secara, orez), linte, alge, icre, nuci, seminte de susan, multe legume (in special rosii) sucuri (mai ales cele de castravete, patrunjel, telina, frunze de coriandru), uleiuri presate la rece de in, masline, susan, germeni de grau.
Alimentele pe care trebuie sa le evitati in totalitate sunt:
• Zahar, alimente pe baza de zahar (dulceturi, gemuri, jeleuri, ciocolata, siropuri) si indulcitori artificiali;
• Faina alba si produse derivate: paine alba, produse de patiserie, prajituri etc;
• Uleiuri hidrogenate (margarina) si uleiurile rafinate. Folositi doar uleiuri presate la rece;
• Lactate pasteurizate, degresate, lapte praf;
• Orice tip de mancare fast-food;
• Cafea, tigari, medicamente, alcool (mai ales bauturi distilate);
• Vitamine sintetice precum si alimente care contin astfel de vitamine;
• Mancaruri incalzite la microunde.
• Bauturi racoritoare, altele decat sucuri proaspete de fructe sau legume. Acidul fosforic (E338) se regaseste in multe dintre sucurile din comert. Acesta blocheaza absorbtia de calciu si magneziu la nivelul intestinelor si contribuie la slabirea sistemului imunitar.
Foarte important: niciun studiu nu a putut demonstra faptul ca fluorul face dintii mai sanatosi. Din contra, acesta poate afecta creierul, rinichii si creste incidenta cancerului. De aceea, este foarte important sa evitati pastele de dinti ce contin fluor.
Publicat in CRONICA ROMANA in data de 06.09.2010