Afirmatia conform careia o igiena dentara perfecta previne formarea cariilor nu este in totalitate adevarata; nu este suficient doar atat. Multe persoane care au o igiena orala perfecta se confrunta cu asemenea probleme.
Potrivit teoriilor moderne, formarea cariilor dentare este posibila atunci cand particule din hrana bogata in carbohidrati simpli (in special zahar alb si faina alba) raman pe dinti, iar bacteriile aflate in cavitatea bucala se “hranesc” cu ele, producand un acid care, in timp, distruge smaltul dintelui, conducand astfel la aparitia cariei.
Daca analizam putin procesul de fabricatie a zaharului alb si fainii albe, vom observa ca acesta este special conceput pentru a inhiba dezvoltarea bacteriilor. Scopul lui, mai mult sau mai putin declarat, este acela de a permite pastrarea acestor produse o perioada cat mai mare de timp, fara a se altera.
Acest lucru poate fi evidentiat si prin urmatorul experiment: luati o rosie proaspat culeasa din vrej si lasati-o in aer liber cateva zile. La fel faceti si cu o farfurie in care ati pus zahar si faina. Veti observa ca, dupa cele cateva zile, rosia va intra in descompunere, pe cand alimentele rafinate (zaharul alb si faina alba) pot ramane o perioada lunga de timp fara a se altera. Asta inseamna ca alimentele rafinate nu reprezinta un mediu bun de dezvoltare a bacteriilor.
Prin urmare, daca producerea cariilor ar fi cauzata exclusiv de bacterii, atunci folosirea apei de gura antibacteriene ar trebui sa previna in totalitate formarea de noi carii, iar antibioticele ar trebui sa poata opri dezvoltarea lor. Din cate bine se stie, acest lucru nu este posibil.
Iata ce se petrece in realitate: zaharul inhiba asimilarea calciului si a fosforului in organism. Aceste doua minerale sunt foarte importante pentru buna functionare a unor organe vitale, cum sunt inima si creierul. Atunci cand aceste elemente sunt in deficit, organismul “le preia” de la nivelul dintilor si oaselor pentru a le furniza organelor vitale. Astfel, dintii isi pierd foarte mult din densitate si devin vulnerabili.
Acesta este motivul pentru care igiena orala nu este suficienta pentru a tine cariile la distanta. Este foarte important ca si alimentatia sa fie una corecta; ea trebuie sa ajute la fortifierea dintilor.
Studiile facute pe anumite comunitati izolate, care au o alimentatie exclusiv naturala, au aratat ca membrii acestora sunt imuni la problemele dentare; dintii lor sunt bine formati, sanatosi si puternici, iar incidenta cariilor este aproape nula. Acest lucru se intampla chiar si la persoanele care nu sunt deloc atente cu igiena dentara. Atunci, insa, cand persoane apartinand acestor comunitati au venit in contact cu lumea civilizata, imunitatea in ce priveste dezvoltarea cariilor le-a fost compromisa. Efectul alimentelor rafinate asupra sanatatii lor dentare a fost devastator.
In articolul urmator vom reveni cu informatii concrete despre cum se pot preveni eficient cariile dentare.
Publicat in CRONICA ROMANA in data de 31.08.2010