Cu toate ca este folosit sub forma de condiment, piperul lung este mult mai valoros din punct de vedere terapeutic. Actioneaza puternic asupra sistemului digestiv si respirator. Regleaza functiile digestive, fiind folosit in tratamentul anorexiei, indigestiei, flatulentei, durerilor abdominale etc.

In medicina indiana exista un regim pe baza de piper lung, folosit in tratarea bolilor respiratorii cronice, anemiei, febrei recurente, hemoroizilor, problemelor digestive si pentru intarirea imunitatii.

Regimul este urmatorul: in prima zi, trei boabe de piper lung se fierb pentru cateva minute intr-un amestec de lapte si apa (patru parti de lapte la o parte de apa). Preparatul astfel obtinut se bea, fie tot o data, fie fractionat, pe parcursul intregii zile. Apoi, timp de zece zile consecutiv, doza se creste cu cate un bob in fiecare zi. Dupa 10 zile, doza se descreste treptat cu cate un bob pe zi. Pe intreaga durata a acestui regim, dieta trebuie sa fie formata preponderent din lapte dulce.

Decoctul de piper lung se foloseste ca adjuvant pentru a trata sciatica si hemiplegia. Administrat impreuna cu miere, elimina raceala, raguseala si sughitul. Pulberea de piper lung impreuna cu ghimbir, piper negru, scortisoara si chimen in parti egale, reprezinta un bun expectorant.