Recomandările pe care vi le facem astăzi, permit o īmbunătăţire semnificativă a vieţii persoanelor aflate la vārsta a treia şi cărora nu le este indiferent cum trăiesc.

Aşadar:

• Consumaţi multe lichide “hrănitoare”! Aceasta este vārsta la care deshidratarea se simte cel mai tare; de la un procent de 70-75% apă cāt conţine organismul uman (copilul mic are chiar 80% apă), acum deja discutăm de circa 55-60% procent de apă. De aceea regimul alimentar va trebui să fie bazat īn special pe lichide hrănitoare, dulci şi călduţe. Primul, īn ordinea recoman­dă­rilor, este laptele dulce (nepasteurizat). Consumaţi-l īn cantităţi de cel puţin o cană pe zi, mai ales dacă nu aveţi contraindicaţii, cum ar fi prezenţa de calculi urinari sau biliari. Ayurveda spune că laptele are şi un efect de īncetinire a procesului de īmbătrānire şi degenerare. Īn plus, are un rol important īn prevenirea osteoporozei.

Īn categoria lichidelor hrănitoare mai găsim: sucurile de fructe proaspăt stoarse (struguri, pere, mere, portocale), călduţe şi eventual preparate cu miere, apa din interiorul nucii de cocos, supele cremă īn care se adaugă unt clarifiat etc. Un truc eficient īn a īntārzia deshidratarea organismului la aceste vārste este somnul. Un somn bun poate face acest lucru, ate­nuānd efectele neplăcute ale deshidratării: apariţia ridurilor, uscarea pielii, a mucoa­selor şi a părului, diminuarea simţurilor. Īn aceleaşi tratate ayurvedice se afirmă că lipsa de somn face parte din categoria factorilor “usucători”, care favorizează eli­minarea apei din ţesuturi. Pentru a vă bucura de un somn bun, beţi seara īnainte de culcare un ceai īn care puneţi valeriană, tei, mac, roiniţă.

• Faceţi o selecţie riguroasă a ali­men­telor pe care urmează să le consu­maţi! Odată trecută perioada maturităţii, focul digestiv nu mai are aceeaşi intensitate, de aceea este necesar să evitaţi crudităţile şi alimentele uscate, precum şi produsele de cofetărie şi patiserie, care suprasolicită sistemul digestiv. Dacă vă este poftă de dulciuri, optaţi pentru cele preparate īn casă folosind miere sau zahăr brun.

• Zilnic, dimineaţa, luaţi cāte puţin din următoarele remedii naturale cu efect revigorant: polen, lăptişor de matcă, căti­nă, fiole de ginseng.

• Luaţi remedii tonice cerebrale (gingko biloba, busuioc, rozmarin)! Ayur­veda (medicina tradiţională indiană) recomandă administrarea de asemenea remedii la orice vārstă, cu atāt mai mult acum. Unul dintre mo­tive este acela că, odată cu īnaintarea īn vārstă, memoria este tot mai īncărcată şi solicitată iar aceste remedii reprezintă o adevărată hrană pentru celulele nervoase.

• Foarte important: luaţi remedii pen­tru restabilirea echilibrului hormo­nal! O mare parte din problemele bătrā­ne­ţii se de­clanşează odată cu instalarea meno­pau­zei, respectiv andropauzei. Dacă luaţi plante ce conţin fito-hormoni, indiferent de cāt de īnaintat sunteţi īn vārstă, atunci starea generală a organismului va fi mult īmbunătăţită. Aceas­ta, deoarece hormonii au un rol deosebit de important īn menţinerea stării de sănătate şi a stării de “bine”. Pentru bărbaţi sunt recomandate: colţii babei, brānca ursului, năpraznic iar pentru femei plante indiene precum: shatavari, ashoka, lemn dulce.