Persoanele cele mai predispuse la atacurile de panica sunt cele care trec frecvent prin stari de anxietate. Pentru a elimina aceste stari se impune urmarea recomandarilor de mai jos, in mod consecvent si pe o perioada cat mai lunga de timp. Aceasta deoarece, foarte usor, starea anxioasa poate reveni, chiar la intensitati mult mai mari.
- Masajele zilnice ale intregului corp, de preferat cu ulei de susan presat la rece, ajuta la relaxarea mintii si a corpului, precum si la linistirea gandurilor. Ele vor indeparta gandurile anxioase, inlocuindu-le cu o stare de confort si incredere.
- Masajul capului, numit in medicina indiana Shiroabhyanga (a fost descris in editia din 31 august a.c. a ziarului nostru) are un efect profund relaxant si reconfortant.
- Baile cu plante sunt de asemenea binevenite, fiind in special recomandate cele cu cimbrisor, rozmarin sau cateva picaturi de ulei volatil de lavanda.
- Mancarurile prea picante vor fi evitate, deoarece agita mintea si creeaza o stare de iritare. Acelasi efect il au si stimulentele mentale artificiale de genul tutunului, cafelei sau cacao in exces.
- Se recomanda consumul preparatelor consistente si hranitoare, care au gustul dulce natural, fara a se folosi zaharul alb pentru indulcire.
- Nu trebuie sarit peste mese. Infometarea, senzatia de gol in stomac, predispun mintea la stari anxioase si contribuie la intretinerea lor. Efect similar are si constipatia, pentru eliminarea careia se va recurge la plante laxative naturale: crusin, senna sau plante indiene precum trivrit sau hingu.
- Un foarte bun remediu impotriva starilor anxioase este consumul laptelui de migdale. Acesta se poate prepara din migdale care se tin in apa timp de 8-10 ore. Apoi se decojesc si, cu ajutorul unui blender, se mixeaza, reglandu-i consistenta prin adaugare de apa. Se va consuma caldut si eventual indulcit cu putina miere.
- In medicina ayurvedica, principalul tratament pentru eliminarea starilor anxioase este clisma cu ulei. Aceasta, insa, se realizeaza doar de catre specialisti deoarece necesita anumite conditii speciale. Totusi, ea se poate efectua foarte bine si in conditii normale, acasa, utilizand o cantitate foarte mica (10-20 ml) de ulei presat la rece.
- Activitatile spirituale reduc si ele foarte mult riscul declansarii starilor anxioase, dar si efectele anxietatii deja instalata. Puteti recurge fie la studierea unui text plin de intelepciune, fie la practicarea activitatilor de concentrare si meditatie. Credinta in divinitate confera un anumit sentiment de siguranta, de protectie.
- Plantele medicinale folosite cu succes in tratarea anxietatii sunt urmatoarele: passiflora, menta, roinita, mugurii de tei argintiu, verbina, sunatoare rozmarin, paducel, ashwagandha, iasomie, levantica, sunatoare, administrate sublingual sau sub forma de tinctura, macerat la rece ori infuzie.