Inflamatiile sinusurilor paranazale ce pot aparea ca urmare a unor infectii virale, bacteriene si fungice sau reactii alergice, poarta denumirea generica de sinuzite. Fie ca sunt acute sau cronice, acestea produc semne si simptome asemanatoare: dureri in zona frontala sau occipitala, in zona maxilara, dureri retro si interoculare etc. Pentru tratarea sinuzitelor, Ayurveda ofera foarte multe solutii. O formula foarte eficienta – in patru pasi – o gasiti in randurile ce urmeaza.

1. Inhalatia. Incepeti prin masarea fetei cu un ulei presat la rece. Lasati-l asa cateva minute, pentru a patrunde bine in piele. Puneti apoi, intr-un vas, 1,5 l de apa fiarta in care adaugati o picatura de ulei volatil de menta sau eucalipt si efectuati inhalatia propriu-zisa. Atentie, inainte de inceperea procesului este foarte important sa va protejati ochii, deoarece pot fi afectati de contactul direct cu sursa de caldura. Puteti folosi fie ochelari pentru inot, fie doua tampoane de vata, stropite cu apa la temperatura camerei si fixate cu o esarfa in dreptul ochilor.

2. Terapia nazala. Imediat dupa inhalatie, preparati o infuzie foarte concentrata de obligeana: o lingura de pulbere peste care adaugati doua linguri de apa fierbinte. Lasati-o cateva minute pana ce apa se raceste suficient cat sa poata fi picurata in nari, apoi filtrati-o. Asezati-va pe spate, capul fiind pozitionat astfel incat intre gat si barbie sa se formeze un unghi de 90 de grade. Ungeti-va interiorul narilor cu o picatura-doua de ulei presat la rece, apoi picurati cate opt picaturi din apa pe care tocmai ati filtrat-o, mai intai in nara stanga, tinand-o pe cea dreapta astupata, apoi in nara dreapta, tinand-o pe stanga astupata. Inspirati pentru ca lichidul sa patrunda mai adanc si ramaneti culcat pe spate circa doua minute.

3. Cataplasma. Aplicati o cataplasma cu faina de mustar pe frunte. Faina de mustar se obtine prin macinarea boabelor de mustar cu ajutorul unei rasnite de cafea. Amestecati faina cu apa calduta pentru a obtine o pasta, apoi in timp ce stati intins pe spate, aplicati pasta pe frunte. Mare atentie sa nu va intre in ochi. Inca din primele secunde, veti simti o senzatie de usturime pe frunte. Dupa cinci-sapte minute indepartati cataplasma, prin spalare cu apa calda. Senzatia de usturime va persista cateva minute dupa aceea. Este posibil ca pielea de pe frunte sa se inroseasca, uneori chiar foarte puternic, insa roseata va disparea intr-un interval cuprins intre cateva minute si maxim o ora.

4. Tratamentul intern. Luati de trei-patru ori pe zi un remediu alcatuit din: ulei de cimbru (doua picaturi), tinctura de propolis, iarba mare, obligeana si ardei iute (cate 30 de picaturi fiecare) si miere (o lingura). Beti ceai de ghimbir si piper lung. Mai puteti face bai fierbinti, in care ati pus 1-2 kg de sare.
Este foarte important ca dupa acest tratament sa nu iesiti afara si sa nu stati in curent. De aceea este mai bine sa faceti tratamentul seara iar dupa terminarea lui sa purtati o caciula. Atunci cand iesiti afara in timpul zilei, purtarea caciulii este obligatorie.

Efectuati acest tratament in fiecare zi pana la vindecarea completa. Dureaza aproximativ 30 de minute si va scuteste de multa suferinta.