Multe dintre starile psihice negative, printre care si stresul, se datoreaza in primul rand indepartarii de natura si nerespectarii ritmurilor naturale. O excursie la munte sau o plimbare prin padure reprezinta o modalitate excelenta de revigorare a spiritului si redobandire a bunei dispozitii. Padurea este un izvor de sanatate. Arborii, fructele si plantele pe care ea le ofera reprezinta calea catre vindecarea unei multitudini de afectiuni. Astazi vom vorbi despre arbori si proprietatile lor terapeutice.

Pinul de padure este eficient in tratarea afectiunilor renale si urinare: calculi renali, inflamatia vezicii urinare si a uretrei, urinare dureroasa, prezenta sangelui in urina. Pentru un efect mai rapid se poate folosi uleiul esential de pin deoarece concentratia de principii active a acestuia este mai mare.

Inhalatiile si baile de aburi au un puternic efect antiseptic respirator. Actioneaza eficient impotriva afectiunilor pulmonare, tuse, raceala, inflamatia mucoasei nazale. Frunzele adaugate in apa de baie indeparteaza oboseala, epuizarea nervoasa, insomnia si iritatiile pielii. Recomandarea este ca ele sa fie recoltate primavara, apoi uscate si puse la pastrare pentru a fi folosite la nevoie. In terapia florala Bach, pinul este folosit pentru eliminarea starilor de vinovatie, mahnire, auto-repros etc.

Teiul este un sedativ eficient, recomandat, mai ales, pentru alinarea durerilor (migrene, colici abdominale sau intestinale, febra musculara). Efectul calmant al acestuia il recomanda pentru eliminarea insomniei, isteriei, starilor de nervozitate, hipertensiunii arteriale.

Mesteacanul (ceaiul din frunze) este un bun diuretic si se foloseste cu succes in afectiunile caracterizate prin acumulare de apa in tesuturi: edeme, ascita, obezitate. Uleiul obtinut din scoarta acestuia este astringent si se foloseste in tratarea diferitelor afectiuni ale pielii, in special eczeme si psoriazis.

Salcia, importanta sursa naturala de acid salicilic, se foloseste inca din timpuri stravechi pentru tratarea afectiunilor reumatice, scaderea febrei, diminuarea durerilor menstruale etc.

Stejarul. Scoarta acestuia este puternic astringenta si se foloseste pentru tratarea diareei cronice, dizenteriei sau hemoragiilor. Adaugat in apa de baie, are efecte benefice in tratarea eruptiilor cutanate sau a transpiratiei excesive.

Cataplasmele din pulbere uscata aplicate local elimina durerile si sangerarile in cazul hemoroizilor.

In acelasi scop se poate folosi un unguent obtinut astfel: in 16 parti de apa se pune o parte pulbere fina de scoarta de stejar. Se pun la foc mic si se lasa pana cand apa scade la un sfert. Decoctul se strecoara iar apa ramasa se amesteca cu opt parti de unt clarifiat lichid. Se pune din nou la foc mic si se lasa pana cand apa se evapora complet. Untul clarifiat astfel obtinut se va solidifica la temperatura camerei.