Este folosit pentru tratarea afectiunilor cardiace si circulatorii, actionand foarte eficient mai ales in cazul anginei pectorale. In Occident, paducelul este considerat o adevarata “hrana a inimii” deoarece mareste aportul de sange catre musculatura cardiaca si normalizeaza bataile inimii. Acest lucru se datoreaza in mare parte efectului sau antioxidant, care ajuta la prevenirea si reducerea degenerarii vaselor de sange.

Fructele de paducel sunt sedative, tonice, diuretice si vasodilatatoare. Au efect hipotensiv, de aceea sunt recomandate persoanelor care sufera de slabirea musculaturii cardiace, combinata cu hipertensiune arteriala. De asemenea, atat fructele, cat si florile de paducel, sunt foarte utile in tratamentul aterosclerozei sau al afectiunilor cardiace de natura nervoasa.

Pentru un efect mai pronuntat al tratamentului, se recomanda administrarea indelungata, in cure de cel putin sase luni, sub forma de decoct, macerat la rece, tinctura sau pulbere administrata sublingual.

Celor care se confrunta cu slabirea memoriei, li se recomanda administrarea paducelului impreuna cu ginkgo biloba, deoarece mareste fluxul de sange oxigenat spre creier.