Cauzelor fizice de declanşare a bolilor (regim alimentar incorect, stil de viaţă epuizant, condiţii de viaţă improprii), li se mai poate alătura încă una la fel, sau poate chiar mai importantă decât acestea – psihicul. O stare de spirit optimistă, stenică, menţine tonusul sistemului imunitar care, indiferent de celelalte condiţii existente, poate preveni apariţia oricărui tip de boală.
Dacă însă această stare de spirit este una deprimată, chiar dacă toate celelalte condiţii sunt favorabile, există riscul ca organismul să se poată îmbolnăvi.
Prin urmare, dacă o boală deja s-a instalat, pentru a grăbi procesul de vindecare, va trebui să ţineţi cont de următoarele recomandări:
• Mai întâi – şi poate cel mai important – nu vă lăsaţi copleşiţi de tristeţe şi deprimare. Nu intraţi în panică! Altfel, nu veţi face decât să vă acceleraţi îmbolnăvirea. Urmăriţi să vă păstraţi calmul şi buna dispoziţie. Pentru aceasta, trebuie să vă feriţi să adoptaţi o atitudine de victimă: nu vă plângeţi altora despre cât de bolnav sunteţi. Chiar este indicat să spuneţi unui număr cât mai mic de persoane despre boala dumneavoastră.
• Asumaţi-vă responsabilitatea de-a vă fi îmbolnăvit şi deveniţi conştient de faptul că nu este vina altcuiva. Numai aşa puteţi dobândi controlul total asupra sănătăţii dumneavoastră. Dacă învinuiţi pe altcineva pentru acest lucru, este ca şi cum oferiţi acelei persoane toată puterea de a schimba ceva, iar dumneavoastră adoptaţi o atitudine pasivă.
• De cele mai multe ori, boala reprezintă o somatizare a stresurilor, tensiunilor, problemelor din viaţa de zi cu zi. Urmăriţi să găsiţi o soluţie pentru rezolvarea lor, fără a mai amâna acest lucru. De asemenea, dacă manifestaţi vreo supărare pe o altă persoană, trebuie să ştiţi că acest sentiment nu face decât să vă “macine” şi să vă consume energia pe care aţi putea-o folosi pentru a vă vindeca. De aceea, trebuie să procedaţi în aşa fel încât să iertaţi persoana respectivă şi să mergeţi mai departe fără a mai “căra” o greutate în suflet.
• În psihologie se vorbeşte despre “beneficiile secundare” ale unei boli. O persoană se poate îmbolnăvi pentru a beneficia de avantajele care pot decurge din această stare, de exemplu atenţia pe care o primeşte de la ceilalţi. Este nevoie de foarte multă sinceritate pentru a vedea care este beneficiul secundar pe care dumneavoastră îl urmăriţi. Odată ce îl identificaţi, găsiţi o soluţie pentru a-l obţine printr-o altă modalitate decât aceea de a fi bolnav. Spre exemplu, puteţi apela la următoarea rezolvare: atrageţi atenţia celorlalţi prin felul dumneavoastră de a fi. Fiţi tot timpul plin de viaţă, zâmbiţi-le celorlalţi şi încurajaţi-i. Cum oricine îşi doreşte să fie în apropierea unei astfel de persoane, cei care vă înconjoară se vor simţi atraşi de prezenţa dumneavoastră, oferindu-vă toată atenţia lor.