Folosite intern, semintele de schinduf imbunatatesc apetitul, digestia, elimina durerea si distensia abdominala provocata de gaze intestinale. Pulberea de seminte usor prajite cu putina sare, amelioreaza diareea. In cazurile de diaree cu sange, binevenit este maceratul la rece. De asemenea, administrate perseverent, semintele reduc grasimea excesiva la obezi.
Iata o reteta traditionala indiana pentru un desert vitalizant: semintele de schinduf se prajesc la foc mic, apoi se rasnesc pentru a obtine o pulbere. Aceasta se amesteca cu faina de grau integrala, se prajeste intreg amestecul in unt clarifiat si zahar brun, apoi se modeleaza sub forma de sfere mici.
Consumate cu lapte, au efect vitalizant, in special pentru femeile care alapteaza, pentru cei care sufera de debilitate generala sau splenomegalie. Laptele dulce in care se adauga pulbere de seminte de schinduf este un excelent remediu pentru cresterea lactatiei.
Studii moderne au confirmat efectul antidiabetic si hipolipemiant al acestuia. Atunci cand vi se umfla articulatiile, aplicati o cataplasma din pulbere de seminte si apa calduta. Acelasi remediu se mai foloseste si pentru tratarea furunculelor, datorita proprietatilor sale de a drena puroiul si a usca zona afectata