Primavara, mucusul format in timpul iernii si colectat in sinusuri se lichefiaza si incepe sa se elimine, provocand dureri de cap, rinite, raceli etc. Chiar si o mica deviatie de sept face ca acesta sa nu poata fi eliminat in intregime prin fosele nazale. O parte din el se acumuleaza in sinusurile din apropierea radacinii dintilor maxilarului superior, provocand dureri unui dinte sau chiar pe o portiune mai mare. Daca la radacina dintelui se formeaza o punga de puroi, durerile pot aparea brusc si cu o intensitate mult mai mare, chiar violenta.

Cand diagnosticul este pus corect, tratamentul alopat recomandat este cel cu antibiotice. Este un caz fericit, fata de cel – tot mai des intalnit – cand se recurge la scoaterea nervului. Asa nervul poate fi salvat, iar dintele va avea o viata mai lunga. Se stie totusi ca, prin administrarea antibioticelor, apar si efectele secundare cum ar fi: stari de greata, afectarea sistemului digestiv, instalarea candidozei si cel mai grav, slabirea imunitatii generale a organismului.

Exista insa si solutii naturale care pot rezolva acest gen de probleme:

• Apa cu sare trasa pe nas. Curata sinusurile si previne drenarea mucusului la radacina dintilor. Persoanele mai putin sensibile pot folosi in loc de apa cu sare, infuzie de obligeana in care s-a adaugat sare.

• Ungerea mucoasei bucale cu ulei presat la rece. Mai intai se clateste gura, timp de 30 de secunde, cu ulei de masline presat la rece sau ulei de susan. Apoi, timp de 15 minute, se face un procedeu asemanator cu inhalatia, dar efectuat cu gura deschisa, pentru ca aburul sa ajunga in zona dureroasa. Procedeul se realizeaza cel putin o data pe zi, recomandarea fiind de trei ori pe zi. Scopul este de a lichefia mucusul si puroiul colectat, pentru ca acesta sa fie mai usor de eliminat.

• Dintre remediile naturale la care se poate recurge, enumeram: ulei esential de cimbru, de busuioc si cuisoare cu miere, din doua in doua ore in primele doua zile, apoi de trei ori pe zi, pana la vindecarea completa; decoct de plante amare gen pelin, turita, gentiana, cate 1-2 cani pe zi; tinctura de propolis, iarba mare si ghimbir, cate 30 picaturi din fiecare.

Vindecarea completa va fi posibila in maxim 3-5 zile. Singurul inconvenient este acela ca o zi doua, uneori chiar pana la vindecarea completa, durerea va persista. Ce este de facut in acest caz? Se poate aplica o picatura de ulei esential de cuisoare pe gingie, in dreptul dintelui afectat. Ca alternativa, se pot folosi cuisoarele: se tine un cuisor in gura pe cat posibil chiar pe locul dureros, si in cateva minute zona amorteste. Cuisoarele au o actiune intensa si pot irita gingia, insa iritatia dispare foarte repede. Infuzia concentrata de mac poate, de asemenea, alina durerea.