Astăzi vă vom prezenta câteva recomandări valabile în cazul persoanelor predispuse la hemoragii, indiferent de tipul acestora: epistaxis (curgerea sângelui din nas), menoragie (flux menstrual abundent), metro­ra­gie (sângerare între menstruaţii), sângerare în materiile fecale sau sângerare digestivă.

Astfel, înainte de orice, eliminaţi din consum alimentele picante (condimente picante), acre (sucuri de fructe acre, murături, oţet) sau foarte sărate, alimentele grase, precum şi cele greu de digerat. Puteţi consuma doar alimente gătite în ziua respectivă. De asemenea, alcoolul favorizează de­clan­şarea hemoragiilor şi le amplifică, motiv pentru care şi acesta trebuie eliminat.

Dacă pacientul are o vitalitate bună, sau dacă sângele care se elimină este unul viciat (îl puteţi recunoaşte după aspect şi miros), medicina ayurvedică recomandă ca hemoragia să nu fie stopată imediat ci după un anumit interval de timp. În acest fel, i se permite organismului să elimine sângele viciat care, dacă este menţinut în mod forţat, poate provoca alte afecţiuni.
Dacă însă vitalitatea pacientului este scăzută sau dacă sângele nu este viciat, atunci vor fi demarate imediat procedurile de stopare a sângerării.
Prima măsură pe care trebuie să o luaţi este să evitaţi suprasolicitarea şi să vă odihniţi atât cât este nevoie. Foarte important este să nu rămâneţi treaz în timpul nopţii. Efortul amplifică circulaţia sanguină, prin urmare şi cantitatea de sânge pierdut va fi mai mare.

În cazul hemoragiilor care apar în partea de sus a corpului, se vor admi­nis­tra plante cu gust amar şi astringent, sub formă de pulbere sau macerat la rece (păpădie, cicoare, ţintaură, ghin­ţu­ră, anghinare, troscot, scoarţă de ste­jar, scoarţă de salcie, creţuşcă). Pos­tul negru, doar cu apă, este de ase­menea indicat în acest tip de hemoragii, până la oprirea sângerării. Dacă vă este prea greu, atunci adoptaţi o dietă pe bază de supe uşoare. Un aliment-remediu foarte eficient este terciul de orez în care se adaugă unt clarifiat şi zahăr brun. Remediile purgative (triphala, laptele, decoctul de stafide sau curmale) concentrează sângele în par­tea de jos a corpului, prin urmare re­duc hemoragia.

Pentru hemoragiile care apar în partea de jos a corpului este necesar să folosiţi mai ales plante cu gustul dulce natural: lemn dulce, nalbă, tătăneasă. Alimentaţia se va baza pe alimente hrănitoare, cum sunt supele creme de legume, terciurile de cereale, piure-urile. De asemenea, voma terapeutică este recomandată.

În ambele cazuri, în loc de apă simplă se va bea apă îndulcită cu miere sau zahăr brun.

Pentru tratarea sângerărilor nazale, se mai realizează în plus picurarea în fiecare nară a câtorva picături de lapte, lapte amestecat cu zahăr, suc de trestie de zahăr, apă cu zahăr brun sau suc de rodie.