Printre cauzele care conduc la astfel de dureri, medicina ayurvedica identifica:
● Constipatia si balonarea. Acestea creeaza o congestie in zona abdominala inferioara, conducand la producerea spasmelor (uneori puternice) in momentul declansarii menstruatiei. Ayurveda recomanda ca evacuarea sa aiba loc cel putin o data pe zi, dimineata. Orice abatere de la aceasta regula poate fi considerata constipatie.
Ca solutie imediata, se recomanda efectuarea unei clisme si a unei bai de sezut fierbinte in ziua declansarii menstruatiei. Aceasta ajuta la decongestionarea zonei abdominale si reduce durerile pana la disparitie, fara a creste cantitatea sangelui pierdut.
In zilele cand durerile menstruale sunt cele mai intense, este bine sa se tina post negru, doar cu apa. Daca acest lucru nu este posibil, se poate sari peste una-doua mese. Este de mare ajutor.
Mai este necesar, de asemenea, sa se urmeze, pe termen lung, cure cu laxative naturale (cel putin 10 zile pe luna). Acestea ajuta la normalizarea ritmului evacuarilor. In plus, se pot face mini-clisme cu 10-20 ml de ulei. Acestea regleaza tranzitul intestinal si lubrefiaza peretii intestinali, fapt ce duce la diminuarea spasmelor. Se vor evita mancarurile grele, condimentele foarte picante, dar si stimulentele precum cafeaua, tutunul si alcoolul.
Nucsoara, luata cu lapte caldut, si masajul cu ulei de susan cald pe abdomenul inferior, sunt foarte bune pentru reducerea spasmelor. Un remediu antispastic foarte eficient este o planta care creste in China, numita Dong Quai (Angelica Sinensis).
● Starea de “uscaciune” a uterului. Poate si ea sa provoace dureri menstruale. Remediul, in aceste situatii, este clisma cu 100 ml de ulei, facuta o data la doua saptamani, dimineata pe nemancate.
● Activitate sexuala neregulata. Conduce la acumularea stresului si tensiunilor in zona abdominala inferioara, ceea ce face sa apara durerea menstruala. Solutia consta in regularizarea vietii sexuale si o intensificare a ei chiar inainte de declansarea menstruatiei.
● Expunerea la frig. In astfel de situatii se recomanda o baie de picioare cu apa fierbinte si sare, completata cu un aport sporit de caldura in zona abdominala si cea lombara. Trebuie stiut ca purtarea bluzelor scurte predispune la intensificarea dismenoreei.
Alte recomandari
• Aport de caldura in zona abdominala si lombara.
• Evitati oboseala, mancarea uscata, stresul si suprimarea nevoilor naturale. Intrucat acestea pot fi evitate mai greu in timpul calatoriilor, daca menstruatia urmeaza sa se declanseze atunci, este bine sa luati masuri in acest sens, inainte de a pleca la drum.
• Plantele cu efecte sedativ (mac, tei, levantica etc.) au rolul de a diminua durerile.
• Este bine ca in timpul menstruatiei sa incercati sa va relaxati si sa evitati activitatile solicitante.