In Ayurveda, ficatul este considerat a fi sediul “focului”, tocmai de aceea unele afectiuni ale “focului” digestiv isi au originea in functionarea deficitara a ficatului si a vezicii biliare. Potrivit studiilor din ultimii ani, gandurile negative, starile psihice depresive, supararile, frustrarile etc. se vor somatiza (se vor reflecta in corpul fizic printr-o afectiune specifica).

Principalele emotii negative care afecteaza in primul rand ficatul sunt: iritabilitatea, furia, gelozia, ambitia excesiva, incrancenarea. Tratamentele, in cazul bolilor hepatice, trebuie sa fie completate cu actiuni de inlocuire a starilor emotive negative cu emotii pozitive precum: amabilitate, calm, moderatie, echilibru, bunavointa.

Plantele precum gotu kola, floarea pasiunii, santal, bhringaraj sunt ideale pentru a linisti emotiile intense care afecteaza ficatul. Pentru o buna functionare a ficatului trebuie consumate plante medicinale cu gust amar. Pe langa acest rol, acestea actioneaza pentru purificarea sangelui, detoxifierea organismului si normalizarea secretiei biliare.

Efectele benefice ale acestor plante pot fi amplificate printr-o dieta fara: alcool, carne, grasime animala, branzeturi grele, prajeli, mancaruri cu continut ridicat de aditivi si conservanti etc. De asemenea, consumul de zahar in exces duce la cresterea dimensiunilor ficatului (hepatomegalie).

Un efect binefacator in bolile hepatice, mai ales in hepatita il are mancarea indiana numita kichari. Aceasta se prepara din orez basmati si fasole mung la care se adauga condimente cu efect depurativ: turmeric, coriandru, fenicul, chimen.
In unele afectiuni hepatice si biliare tratamentul ayurvedic recomandat se compune din plante cu efect purgativ. Acestea ajuta la eliminarea toxinelor si reducerea durerii si a febrei.

Gelul de aloe este un excelent tonic hepatic, avand atat proprietati purificatoare, cat si regeneratoare. Este recomandat in tratarea cazurilor de hepatita, icter, ciroza hepatica precum si in afectiuni ale splinei si sangelui.

In cazurile de functionare deficitara a ficatului, provocata de anumite infectii sau hepatotoxicitate, se recomanda plantele cu efect tonic hepatic, precum: gentiana, turita mare, tintaura, sunatoare, galbenele, rostopasca, armurariu, schinel, papadie, cicoare, anghinare, pedicuta. In timpul administrarii acestora, pentru a maximiza efectele, dieta bazata pe proteine trebuie restrictionata.

Un eficient remediu ayurvedic de provenienta minerala este Kasisa. Acesta se obtine prin supunerea cristalelor naturale de sulfat de fier la anumite procedee ayurvedice speciale de preparare, care includ procesarea cu sucuri din plante si suc de lamaie verde. Kasisa este un protector hepatic eficient in cazurile de scadere a rezistentei la efort cauzata de slabirea ficatului si, de asemenea, in tratarea splenomegaliei insotita de anemie.