Are un gust foarte dulce, este puternic emolient, tonic, vitalizant, regenerant. Se foloseste cu rezultate foarte bune in tratamentul tusei uscate, al debilitatii, creste secretia de saliva si reduce deshidratarea. Imbunatateste calitatea vocii, se foloseste in tratarea raguselii, sustine cresterea parului si ii mareste stralucirea, infrumuseteaza tenul etc.

Are efect bland laxativ, insa nu se foloseste in cazurile de constipatie atona. Hraneste celula nervoasa, de aceea este benefic pentru persoanele care depun un efort intelectual intens sau traiesc intr-un mediu stresant.

Datorita efectului calmant si sedativ, este de mare ajutor in starile de nemultumire, tensiune, iritabilitate. La copii sustine procesele de crestere si imbunatateste capacitatea de invatare. Alaturi de florile de salcam, galbenelele si nalba se recomanda in cazurile de gastrita si ulcer.

Lemnul dulce este fito-estrogenic, de aceea se recomanda femeilor care alapteaza pentru a stimula lactatia dar si celor ajunse la menopauza. Alaturi de semintele de marar, anason si yam salbatic, ajuta la cresterea sanilor. Totusi, trebuie folosit cu moderatie si nu este indicat femeilor insarcinate, persoanelor cu hipertensiune si afectiuni renale