Schimbarile de temperatura intalnite in aceasta perioada cand, usor-usor, anotimpul rece isi face simtita prezenta, ne supun organismul la eforturi suplimentare pentru a se adapta la ele. Efectul va fi cresterea, mai ales, a sensibilitatii aparatului respirator care, prin ignorare poate duce la instalarea racelilor ori a gripei.
Cea mai buna metoda de a ne proteja impotriva acestor neplaceri este intarirea sistemului imunitar.
Pentru asta, in primul rand trebuie sa tinem cont de factorii care, foarte usor, il pot afecta. Acestia sunt:
• Somnul inadecvat si odihna insuficienta. Mentinerea intr-o stare de oboseala pe perioade lungi de timp diminueaza capacitatea de aparare a organismului;
• Servirea mesei la ore tarzii, indigestia datorata unei alimentatii grele, luarea mesei in mod neregulat. Toate acestea favorizeaza formarea de mucus si flegma;
• Servirea mesei inainte ca cea anterioara sa se fi digerat complet. In medicina indiana, se acorda foarte multa atentie acestui aspect deoarece, in timp, poate cauza foarte multe boli. Bolul alimentar nedigerat complet, atunci cand este ingerata o noua cantitate de hrana, se va transforma in produs rezidual care se depune sub forma de toxine ce vor slabi sistemul imunitar;
• Consumul alimentelor conservate sau a celor care au fost tinute mult timp la frigider. Este o alimentatie saraca in vitamine si predispune organismul la o diminuare a energiei si a vitalitatii;
• Lipsa exercitiului fizic, un stil de viata sedentar;
• Lipsa expunerii la soare;
• Lucrul indelungat la calculator;
• Expunerea indelungata la aer conditionat;
• Expunerea la un mediu poluat, mai ales cu deficit de oxigen;
• Stres-ul, ingrijorarea, teama si in general toate emotiile negative au un efect devastator asupra starii de sanatate. Mentinute pe perioade lungi, sunt somatizate iar sistemul imunitar are de suferit.
Intarirea sistemului imunitar se poate realiza si cu ajutorul plantelor medicinale.
Cura cu uleiuri volatile, se realizeaza in felul urmator: se amesteca o lingurita de miere cu cate o picatura de ulei volatil de cimbru, busuioc, portocala, obligeana, arbore de ceai, cardamom, lamaie, scortisoara. Se administreaza de trei ori pe zi, timp de 10 zile pe luna. Aceasta cura se realizeaza doar in lunile friguroase ale anului.
Cura cu tincturi din plante medicinale are acelasi mod de realizare. Astfel, se amesteca in miere, cate 30 de picaturi din una sau chiar mai multe din urmatoarele tincturi: propolis, cimbrisor, ghimbir, cimbru, echinaceea, ardei iute, usturoi, rozmarin, obligeana, iarba mare, muguri de plop. Se administreaza de trei ori pe zi, timp de 10 zile pe luna.
In situatiile acute, atat uleiurile cat si tincturile se vor administra din doua in doua ore, timp de 1-2 zile, dupa care se continua cu o frecventa de trei ori pe zi.
De asemenea, catina preparata sub forma de suc din fructe proaspete, sirop, macerat sau pulbere din fructe uscate este un bun stimulent al imunitatii.