Pentru ca o rana sa nu provoace complicatii (de genul infectiilor) si sa nu lase in urma cicatrici neplacute, trebuie astfel ingrijita incat vindecarea sa se produca in cel mai scurt timp cu putinta. Pentru o rana superficiala, de exemplu o taietura, procedura este relativ simpla: se spala locul afectat cu apa (eventual apa oxigenata), se presara chiar pe rana pulbere de turmeric si apoi se bandajeaza.
Turmericul este un foarte bun antiseptic, previne infectarea si are calitatea de a grabi regenerarea pielii. De aceea, aceasta planta ar trebui sa existe in orice casa, pentru a-l avea la indemana in situatii de acest gen. Daca insa este vorba de o rana adanca, o rana mai veche care se vindeca greu sau o rana aparuta la o persoana care sufera de diabet, atunci trebuie sa procedati in felul urmator:
Pasul 1.
- Spalati locul afectat cu decoct dintr-una sau mai multe din plantele urmatoare: busuioc, obligeana, triphala, neem. Busuiocul este printre cele mai bune alegeri, deoarece curata zona, reduce mirosul urat care poate sa apara si previne infectarea.
- Rana trebuie foarte bine curatata. Nu folositi insa vata, deoarece fire mici de bumbac pot ramane inauntru. Cel mai bine, folositi vata invelita in tifon.
- Presarati apoi direct pe rana pulbere de turmeric. Dupa aceasta, vor aparea secretii care arata ca procesul de purificare si vindecare a zonei este deja amorsat.
Odata cu aparitia acestor secretii este nevoie sa reluati spalarea, curatarea ranii si aplicarea pulberii de turmeric. Daca este nevoie, repetati acest proces pana cand rana se usuca si nu mai apar alte secretii. Doar atunci puteti trece la pasul urmator. Daca rana este adanca, introduceti in adancitura creata de aceasta o pasta obtinuta prin strivirea frunzelor proaspete de busuioc. La fiecare spalare, inlocuiti pasta.
Pasul 2 consta intr-un masaj bland al zonei din jurul ranii cu unt clarifiat si/sau miere. Acesta are un efect hranitor asupra pielii, ajutand la o regenerare fara urme (cicatrici). Incepeti prin aplicarea catorva picaturi de unt clarifiat/miere direct pe rana.
- Fumigatiile locale sunt si ele de mare ajutor. Intr-un vas, ardeti radacina uscata de obligeana, apoi pozitionati locul ranit deasupra vasului, acolo unde se ridica fumul. Ramaneti asa timp de cateva minute.
Daca doriti sa tratati o persoana care sufera de picior diabetic si refuza sa aplice ceva pe locul afectat, cea mai buna solutie este masarea piciorului cu ulei de susan presat la rece sau unt clarifiat, dar fara a atinge rana. Imediat dupa aceea, pe zonele deja masate, aplicati comprese calde. Procedeul trebuie realizat de doua ori pe zi, dimineata si seara.
Este foarte important, sa tineti rana deschisa, nebandajata, cat mai mult timp posibil. In acest fel puteti grabi foarte mult vindecarea. Bineinteles, acest lucru este posibil numai daca stati in casa si nu efectuati alte activitati.
Pentru ranile dificile si piciorul diabetic, vindecarea prin acest tratament dureaza aproximativ opt zile