Se foloseste atat crud cat si sub forma de pulbere uscata, avand o gama larga de efecte terapeutice si dietetice. Infuzia din rizomi este un bun remediu pentru tratarea afectiunilor respiratorii, racelilor sau tusei. In acelasi scop se poate folosi si sucul proaspat cu lamaie si miere.

Pentru tratarea racelilor cronice, este ideal decoctul de ghimbir, scortisoara, cuisoare si cardamon. Pasta obtinuta din pulbere uscata si apa se aplica local pentru indepartarea durerilor de cap sau a durerilor nevralgice de dinti. Bucatelele de ghimbir proaspat cu putina sare se mesteca pentru a indeparta mirosul neplacut dar si anumite afectiuni de la nivelul gurii, limbii sau gatului.

Pasta obtinuta din pulbere de ghimbir si ulei se aplica local pentru diminuarea durerilor si a umflaturilor de natura reumatica. Decoctul de ghimbir, seminte de susan si melasa este un excelent remediu pentru afectiunile articulare.

Utilizat sub forma de condiment, ghimbirul elimina efectele digestiilor deficitare: balonare, flatulenta, kilograme in plus, dispepsie, constipatie, anorexie.

Din cauza gustului sau “fierbinte”, vara si toamna, trebuie consumat cu grija. Nu este recomandat persoanelor care sufera de boli hemoragice.