Proaspăt obţinut, acest gel este binevenit în tratarea tuturor condiţiilor inflamatorii, chiar şi asociate cu dureri. Aplicat direct pe răni (mai ales pe cele cronice, greu de vindecat), are atât proprietăţi antiseptice cât şi regeneratoare ale ţesuturilor.

Cei care suferă de conjunctivită să-şi pună în ochi câteva picături de gel de aloe, la interval de câteva ore, şi vor avea o vindecare rapidă. Aplicată pe zona splinei, pulpa unei frunze de aloe amestecată cu pulbere de turmeric, ajută foarte mult în splenomegalie. Pentru un efect sporit, se va administra şi intern un amestec de gel de aloe cu pulbere de turmeric.

Durerile provocare de hemoroizi pot fi diminuate prin aplicarea pulpei de aloe direct pe zona dureroasă. Gelul de aloe are şi aplicabilitate cosmetică, hidratând, vindecând şi purificând tenul.

Folosit intern, el este un bun detoxifiant al sângelui, fiind potrivit pentru tratarea afecţiunilor de piele (scabie, furunculoză, erizipel). Luat împreună cu miere, curăţă colonul şi măreşte pofta de mâncare. Are, de asemenea, efecte antitumorale, aloea fiind o plantă foarte valoroasă în tratarea diverselor tipuri de cancer.

Pentru prepararea gelului, se taie frunza de aloe din plantă, se aşează pentru câteva secunde deasupra unei flăcări, iar după ce s-a încălzit puţin, se secţionează în lung şi se rade gelul (miezul frunzei) cu linguriţa.