Acest minunat izvor de sanatate, care este padurea, pe langa beneficiile aduse sanatatii, prin intermediul arborilor, ne bucura din belsug si cu un variat sortiment de fructe, care mai de care mai delicioase si, totodata, cu virtuti terapeutice deosebite.

Catina. Din frunzele si ramurile tinere se prepara un ulei foarte eficient in vindecarea arsurilor, cu proprietati diferite fata de cel obtinut din fructe. Acesta din urma este folosit in tratarea afectiunilor cardiace, gastrice sau intestinale. Extern, aplicat pe piele, el vindeca eczemele si leziunile cauzate de radiatii.

Sucul proaspat din fructele de catina este un excelent revitalizant si energizant. El intareste imunitatea si contracareaza efectele asteniei, oboselii sau epuizarii fizice ori psihice. In starile de convalescenta ajuta la recuperarea rapida a organismului. Decoctul din fructe uscate de catina se foloseste pentru spalarea pielii in caz de iritatii sau eruptii.

Zmeurul. Decoctul din frunze si radacini are efect tonic uterin si se foloseste, in cazul femeilor insarcinate, pentru prevenirea avortulurilor spontane. Este un bun remediu pentru diminuarea durerilor menstruale dar si pentru tratarea chisturilor ovariene si a fibroamelor uterine. Extern, se fac spalaturi in caz de inflamatii ale gurii, conjunctivita, rani minore etc. Fructele au proprietati antiscorbutice si diuretice.

Afin. Decoctul din frunze uscate este puternic astringent, diuretic si antiseptic urinar. Folosit pe o perioada indelungata, este un bun adjuvant in cazurile de diabet, datorita efectului de reducere a nivelului glicemiei.

Fructul proaspat este usor laxativ in timp ce fructul uscat este astringent si se foloseste pentru tratarea diareei. Datorita proprietatilor sale de dilatare a vaselor de sange, fructul de afin este recomandat persoanelor care prezinta vene varicoase, hemoroizi sau fragilitate capilara. Consumat frecvent, creste acuitatea vizuala.

Coacazul negru. Fructele sunt o sursa importanta de minerale si vitamine, in special vitamina C. Consumate sub forma de sirop sau suc, creste rezistenta organismului la raceli si infectii.

Frunzele au efect detoxifiant, diuretic si, implicit, de reducere a tensiunii arteriale. Infuzia din frunze este utilizata in tratarea hidropiziei (acumularea de apa in tesuturi) si pentru diminuarea durerilor reumatice. Se mai poate folosi pentru gargara, in caz de inflamatie a gatului sau leziuni ale gurii.

Murul. Fructele sunt folosite pentru tratarea anemiei, diareei si dizenteriei. De asemenea, ajuta la normalizarea ciclului menstrual. Decoctul din frunze se administreaza, alaturi de alte remedii, in cazuri de apendicita, enterita sau leucoree. Mestecarea frunzelor de mur opreste sangerarile gingivale