Pentru a scăpa de neplăcutele colite, stimularea puterii digestive este foarte importantă.

Din cauza unei digestii deficitare, alimentele nu sunt „mărunţite” suficient, acestea ajungānd īn intestin īntr-o formă īn care irită mucoasa, ceea ce conduce la inflamaţii sau chiar infecţii.

Pentru a stimula puterea digestivă este necesar să mestecaţi bine alimentele, să nu māncaţi pe fugă, să adăugaţi multe condimente īn māncare, să respectaţi strict programul de masă, să māncaţi doar cānd alimentele ingerate anterior au fost digerate complet, să nu combinaţi foarte multe ingrediente, să evitaţi crudităţile, alimentele de origine animală, făina albă, zahărul, prăjelile.

Exerciţiul fizic realizat sistematic, are şi el proprietatea de a creşte puterea digestivă.

Totuși, simpla stimulare a digestiei nu este suficientă. Mult mai important este factorul mintal. Medicina tradiţională indiană ne spune că starea colonului este strāns legată de starea minţii. Motivul pentru care posibilităţile alopate de tratare a colitei sunt foarte limitate īn prezent este tocmai perspectiva incompletă din care această afecţiune este privită. Factorul mental nu este luat deloc īn considerare, cānd tocmai acesta reprezintă „cheia” tratamentului.

Prin urmare, urmăriţi să vă disciplinaţi foarte mult mintea, să dobāndiţi o mai mare claritate mentală, un bun raţionament.

Īngrijorarea joacă un rol important īn manifestarea colitei.

Īn acest caz, trebuie să analizaţi situaţia „la rece”, să vedeţi ce trebuie făcut şi apoi să treceţi la acţiune. Menținerea stării de īngrijorare, fără a face nimic concret, este unul dintre principalii factori ai instalării şi menţinerii colitei.

De asemenea, obiceiul de a face analize lungi fără un rezultat concret, cu alte cuvinte „de a īntoarce problema pe toate părţile” fără a lua măsuri clare īn privinţa respectivă, va īmpiedica vindecarea acestei afecţiuni.

Stilul de viaţă dezordonat este un alt semn al unei minţi nedisciplinate.

Urmăriţi să aveţi un program bine stabilit, iar īn jurul dumneavoastră să fie mereu ordine. Este vorba atāt de ordinea obiectelor care vă īnconjoară (toate trebuie să fie puse la locul lor) dar şi de ordinea īn relaţii sau īn abordarea diverselor situaţii de viaţă.

Masajul cu ulei al corpului şi mai ales al pielii capului duce la liniştirea gradată a minţii, fapt ce este de un real folos īn tratarea colitei.