Chiar daca declansarea diareei poate parea pentru multi imprevizibila, exista totusi cateva semne de avertizare de care este bine sa tineti seama:
• Chiar daca pare surprinzator, unul dintre pre-simptomele diareei este chiar constipatia, care permite o acumulare masiva de toxine la nivelul colonului. Daca se extinde pe o perioada lunga de timp, ea poate crea conditiile aparitiei unor boli dintre cele mai grave. In general, un organism actioneaza in directia eliminarii cat mai rapide a acestor toxine, prevenind astfel instalarea altor boli. In caz contrar, cea mai simpla modalitate de a rezolva aceasta problema este evacuarea fortata a continutului intestinal.
• O alta cauza a declansarii diareei este consumul alimentelor incompatibile, grele, foarte uleioase, prea fierbinti sau chiar alimente sanatoase dar cu care organismul nu este inca obisnuit si nu le poate digera corespunzator. Este vorba despre alimentele pe care le consumati pentru prima oara. De aceea, atunci cand mergeti intr-o alta tara este bine ca in primele zile sa consumati doar mancarurile cu care sunteti deja familiarizati si numai dupa aceea sa treceti la cele specifice tarii respective, care sunt diferite de obisnuintele dvs. culinare.
• De asemenea, anumite stari mentinute o perioada mai lunga pot provoca diaree: frica, anxietatea, furia intensa.
Daca diareea deja s-a declansat, este gresita recurgerea imediata la remedii care sa o opreasca, deoarece organismul nu va putea elimina in mod eficient toxinele acumulate. In acest caz, fie declansarea diareei este amanata si nu faceti decat sa va prelungiti suferinta, fie toxinele vor intra in tesuturi si vor da nastere la complicatii de genul: edeme, afectiuni ale pielii (sau aspect neplacut al acesteia), hemoroizi, flatulenta, febra.
Primul pas care trebuie facut este administrarea unui laxativ bland, care sa curete colonul. In plus, puteti bea trei-patru pahare cu apa sarata, care vor “spala” intestinul, eliminand astfel mai rapid produsii reziduali care au declansat diareea.
In primele ore, nu mancati nimic ci doar beti cu inghitituri mici o infuzie calduta din urmatoarele plante: ghimbir uscat, piper lung, coriandru si obligeana. Acestea vor regla functionarea intregului sistem digestiv.
Dupa cateva ore, puteti consuma un terci mai lichid de cereale, preferabil de orez. Dupa inca trei-patru ore puteti consuma si alte alimente, cum ar fi legume fierte sau preparate la aburi. Evitati carnea, lactatele (cu exceptia iaurtului, care este chiar recomandat – trei-patru lingurite luate cu inghitituri mici), fructele si legumele crude, bauturile acidulate si reci, cel putin 24 de ore.
In cazul in care diareea nu s-a oprit deja, acum este momentul administrarii remediilor anti-diareice: argila, menta, scoarta de stejar, scoarta de salcie, troscot, luate sub forma de pulbere, cate o lingurita de trei-patru ori pe zi.