Astazi, despre cele cauzate de factori fiziologici

De cate ori apare o durere de cap, primul impuls pe care il avem este de a lua analgezice. Nu toata lumea, insa, stie ca acestea doar elimina simptomul, dar nu actioneaza in niciun fel asupra cauzei care l-a declansat. Dupa o vreme (care poate varia de la o zi, la cateva saptamani) durerea va reaparea, de fiecare data tot mai deranjanta, ajungand ca, in timp, sa se cronicizeze. Ayurveda (medicina traditionala indiana) spune ca analgezicele trebuie evitate, ea oferindu-ne si o multime de solutii, nu doar pentru a alunga durerile, ci si pentru eliminarea cauzelor declansarii lor, astfel incat acestea sa dispara definitiv. Pentru asta, mai intai, se impune depistarea cauzelor.

Constipatia este, potrivit Ayurveda, una dintre cele mai frecvente cauze. Aceasta recomanda ca scaunul sa fie eliminat cel putin o data pe zi, dimineata. Cu alte cuvinte, daca va doare capul, ganditi-va mai intai daca ati facut asta. Daca nu, atunci administrati-va un laxativ si veti fi placut surprinsi, cefaleea va disparea. Laxativul poate fi ori sub forma ceai (de crusin, rubarba, senna), ori ulei de ricin, precum si produse naturale sub forma de capsule sau tablete. In cazul durerilor de cap cronice luati laxativul in fiecare seara. In plus, inainte de fiecare masa inghititi o lingurita de pulbere din plante carminative cu apa calduta. In Ayurveda se foloseste rasina numita “hingu” insa daca nu o puteti procura folositi seminte de fenicul, anason sau chimen. Aceeasi cauza este prezenta si in cazul cefaleei ce apare in timpul calatoriilor pe distante mari. Ea este provocata de alimentatia bazata in special pe alimente uscate si de faptul ca nu se da curs la timp trebuintelor fiziologice. Si in acest caz, urmati recomandarile de mai sus.

Alimentatia grea sau indigestia pot, de asemenea, provoca dureri de cap. Incercati sa aveti o alimentatie cat mai usoara dar consistenta. Folositi neaparat si plante condimentare.

Emotiile puternic negative, precum starile intense de furie sau nervozitate, socurile, certurile etc. sunt un alt factor important de declansare a durerilor de cap. Acestea se pot diminua prin consumarea unor infuzii de plante cu efect sedativ: flori de tei, valeriana, mac, lavanda, nucsoara. De asemenea, puteti urmari un film relaxant dar captivant, care sa va transfere atentia de la starea neplacuta in care va aflati, la actiunea filmului.

Solicitarea intensa a privirii (folosirea indelungata a calculatorului sau privitul la televizor etc.) genereaza serioase dureri de cap. Pentru a relaxa muschii globilor oculari, efectuati exercitii de rotire a privirii si, eventual, dormiti 30 de minute.

In editia de saptamana viitoare veti afla cum sa eliminati durerile de cap provocate de stres, efort intelectual intens sau oboseala.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 24.08.2009