Astazi, despre cele provocate de clima si temperatura

Primavara, cand apare caldura, isi pot face simtita prezenta si durerile de cap insotite sau nu de curgerea nasului si lacrimarea ochilor. In Ayurveda se afirma ca mucusul acumulat la nivelul capului in timpul iernii se lichefiaza sub influenta caldurii si apoi este impins catre eliminare, provocand astfel cefaleea. Remediul pentru aceasta situatie este folosirea plantelor expectorante sau a siropurilor de tuse naturale. Ele au ca efect secundar eliminiarea mucusului prin curatarea si degajarea sinusurilor.

Expunerea la frig sau curent deseori declanseaza dureri de cap. Acestea nu sunt generalizate, ele fiind localizate in diferite zone. Pentru remediere, este necesar un aport de caldura in zona capului, care se poate realiza cu ajutorul unei bai de aburi de aproximativ 20 de minute. Este foarte important ca dupa incheierea baii sa se evite contactul cu orice sursa de frig sau curent, timp de cateva ore. Deoarece ochii sunt foarte sensibili la caldura, in timpul baii de aburi trebuie protejati prin aplicarea peste pleoape a unor tampoane (de genul celor demachiante) care au fost in prealabil umezite cu apa de trandafir sau doar cu apa rece. Acestea trebuie re-umezite la intervale de cateva minute.

Durerile de cap provocate de expunerile prelungite la soare intens pot fi eliminate prin retragerea intr-un loc umbros, preferabil o camera racoroasa. Beti apoi apa rece (nu de la frigider) in care ati pus 1-2 picaturi de ulei de menta. Va mai puteti masa fruntea cu unguent de nalba amestecat cu o picatura de ulei de menta. Senzatia de racoare va face ca in cateva minute disconfortul sa dispara.

Pauzele foarte lungi dintre doua spalari consecutive pe cap pot declansa, mai ales persoanelor cu parul lung, dureri de cap. La pauze foarte lungi, praful si anumite microorganisme se depun la baza firelor de par si pe ceafa, impiedicand pielea sa respire si provocand cefaleea. Ayurveda recomanda spalarea zilnica a parului, bineinteles numai cu substante naturale (vezi recomandarile din ziarul nostru de luni, 17 august a.c.). Intrucat, pentru anumite persoane, spalarea zilnica pe cap, mai ales in anotimpurile reci, este mai dificila, recomandarea este ca macar atunci cand are loc, sa nu se foloseasca substante artificiale.

Aici se incheie expunerea noastra despre durerile de cap, prezentata pe parcursul a trei editii. Ati putut gasi aici remedii specifice pentru tratarea durerilor de cap, impartite in trei mari categorii: dureri cauzate de factori fiziologici, dureri cauzate de stres si efort intelectual intens si dureri provocate de anumiti factori de clima si temperatura. Trebuie insa retinut ca cel mai important aspect este identificarea cauzei care a generat durerea, dupa care puteti alege dintre remediile la care am facut referire.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 07.09.2009