• Astazi despre cele provocate de stres, efort intelectual sau oboseala

Stresul, efortul intelectual intens sau oboseala accentuata sunt factori care au o mare contributie la declansarea durerilor de cap. Nu va speriati! Natura ne ofera solutii si pentru astfel de probleme. Tonice cerebrale precum ginko biloba, kotu cola, ginseng, sunt cateva dintre ele. In plus, Ayurveda (medicina traditionala indiana) ofera o serie de metode foarte eficiente care stimuleaza producerea lichidului cefalo-rahidian, relaxeaza si regenereaza sistemul nervos, revigorareaza si diminueaza caderea parului.

Nasya, prima dintre aceste metode, presupune ungerea mucoasei nazale cu 2-4 picaturi de ulei (de preferat ulei de susan sau de cocos). Picaturile de ulei se pun pe varful degetului cu care se va masa interiorul fiecarei nari timp de cateva secunde. Procedeul se va realiza zilnic, dimineata si, la nevoie, se poate repeta pe parcursul zilei. Cand atmosfera este foarte uscata, acest procedeu confera un plus de imunitate. Se recomanda efectuarea pe termen indelungat a acestui procedeu, atat pentru prevenirea durerilor de cap, cat, mai ales, pentru actiunea sa tonica si reintineritoare.

Shiroabhyanga este procedeul care, odata efectuat, confera organismului o rezistenta crescuta la efort intelectual precum si o mai mare acuitate a organelor de simt. Acesta presupune masarea pielii capului si a parului cu ulei. Uleiul de ricin este foarte bun in aceasta situatie, dar se poate folosi orice ulei presat la rece. Masajul dureaza 15-20 de minute apoi, dupa alte 30 de minute, parul se spala.

Shirodhara este metoda care cumuleaza efectele celorlalte doua, conferind in plus o foarte buna stare de relaxare. Aceasta presupune scurgerea in flux continuu a unui firicel de ulei in zona din mijlocul fruntii. Deoarece este un procedeu mai greu de efectuat acasa (presupune anumite instrumente specifice), va recomandam sa apelati la cabinetele specializate pe acest gen de tratamente.

Pentru tratarea durerilor de cap cronice, care nu cedeaza la niciun alt tratament apelati, in special, la ultimele doua metode. Atunci cand durerea apare pe neasteptate si nu aveti posibilitatea realizarii acestora, va puteti masa fruntea timp de 5-10 minute cu ulei de nuca sau de migdale. Acestea au rolul de a “hrani” tesutul nervos. Privarea de somn poate conduce, si ea, la dureri de cap. Pentru eliminarea inconvenientului, este absolut necesar sa dormiti cel putin o jumatate de ora. Puteti folosi si tonicele cerebrale enumerate mai sus, insa aceastea va vor ajuta numai
intr-o anumita masura si nu vor putea anihila in totalitate durerea. Metode pentru eliminarea durerilor cauzate de clima si temperatura veti gasi in editia de saptamana viitoare a paginii de sanatate.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 31.08.2009