Folositi de mii de ani pentru tratarea si ameliorarea anumitor afectiuni (in special a celor gastro-intestinale si hepatice), strugurii, prin efectul lor hranitor, ajuta organismul sa treaca mai usor peste boala. Au un continut de nutrienti care se apropie foarte mult de compozitia plasmei sanguine, ceea ce ii recomanda in regimurile de detoxifiere sau pentru tratarea afectiunilor vezicii biliare.

10-15 grame de struguri negri uscati pot elimina durerile de cap cauzate de constipatie. De asemenea, acestia tonifica plamanii si elimina mucusul, fiind recomandati mai ales in tuberculoza, deoarece ajuta si la recapatarea puterii si a vigorii.

Frunzele de vita rosie recoltate la inceputul verii sunt recomandate in tratamentul venelor varicoase, a hemoroizilor si fragilitatii capilare.

Decoctul de struguri imbunatateste acuitatea vizuala. Maceratul la rece din struguri si seminte de fenicul in care s-a adaugat si zahar brun, este un remediu excelent importriva hiperaciditatii gastrice.

Samburii de struguri au efect antiinflamator si astringent iar apa din vlastarii de vita tineri este un bun remediu pentru ochi.