Medicina traditionala foloseste semintele de in mai ales pentru efectul lor laxativ si emolient. Stimuleaza peristaltismul, fiind utile in tratarea constipatiei cronice.

Preparate sub forma de infuzie, acestea sunt foarte bune in tratarea inflamatiilor tractului digestiv sau ale sistemului urinar. Calmeaza tusea iritativa prin ameliorarea durerii si refacerea tesuturilor congestionate. Din semintele zdrobite se face o cataplasma foarte eficienta in tratarea ulceratiilor, abceselor si a inflamatiilor profunde.

Uleiul obtinut din seminte are proprietati calmante si emoliente. Se foloseste pentru refacerea tesuturilor afectate in urma amigdalitei, inflamatiei gatului, constipatiei, precum si a celor care au fost lezate de migrarea calculilor urinari sau biliari.

Reduce colesterolul si scade riscul aparitiei unui infarct. Amestecat cu o cantitate egala de zeama de lamaie verde (lime) se aplica pe arsurile usoare pentru a grabi vindecarea.

Florile de in au efect cardiotonic iar funzele sunt utile in tratarea gonoreei. Planta intreaga contine substante anticancerigene, ea avand o lunga istorie ca adjuvant in tratamentul cancerului, mai ales al celui hepatic si anal