diabetul

Diabetul și Plantele Reglatoare ale Glicemiei,

conform Ayurveda

Diabetul, o boală care se poate ameliora prin metode naturale

Diabetul este o boală care afectează toate organele corpului, pornind dela pancreas. Linia de tratament în cazul în care diabetul ne dă de furcă, potrivit medicinii indiene, constă în: regim alimentar, stil de viață, remedii naturale și terapii ayurvedice specifice.

Disciplinarea regimului alimentar și a stilului de viață, atunci când ne confruntăm cu diabetul, reprezintă partea cea mai importantă din această schemă de tratament. Altfel, persoana care suferă de diabet nu va obține rezultate notabile, chiar dacă remediile administrate sunt cele potrivite.

Diabetul și Regimul Alimentar

Regimul alimentar presupune eliminarea următoarelor alimente:

  • Amidonoasele – cartofii, anumite leguminoase (fasole, mazăre, năut), orezul (poate fi consumat doar simplu, fără alte alimente la aceeași masă și, de preferat, orez integral). La fel și în cazul grâului. Cerealele care pot fi consumate fără restricții sunt meiul, hrișca și secara;
  • Alimentele obținute din făină albă (pâine, paste, produse de patiserie). Pot fi înlocuite cu cele preparate din faină integrală din grău antic ce nu a suferit mutații genetice: alac, spelta;
  • Fructele oleaginoase – semințe de floarea soarelui și dovleac, alune, nuci, nuci caju, fistic, migdale, arahide;
  • Grăsimile rafinate și hidrogenate (uleiuri rafinate, ulei hidrogenat de palmier, margarină). Pot fi înlocuite cu uleiuri presate la rece sau unt clarifiat, însă cantitatea zilnică ce poate fi consumată trebuie să fie foarte mică;
  • Lactatele, cu excepția unei cantități foarte mici de lapte și unt clarifiat. Laptele nu se va bea ca atare, ci doar după ce i-a fost adăugată pulbere de ghimbir și scorțișoară;
  • Alcoolul;
  • Ouăle și carnea. Ayurveda interzice diabeticilor consumul cârnii, în special a celei provenite de la animalele care cresc în medii lichide (peștele, spre exemplu).

Atunci când se iau mai mult de două mese pe zi, mesele suplimentare trebuie să fie formate exclusiv din alimente lichide. acestea pot fi: supe de legume, sucuri de fructe. Medicina indiană recomandă consumul de miere de salcâm, dar în cantități moderate.

Stilul Nostru de Viață

Stilul de viață presupune mai ales trezirea dimineața devreme și efectuarea de exerciții fizice, deoarece diabetul predispune la o stare de letargie. Exercițiile fizice sunt foarte importante. Mai ales, cele care mobilizează zona abdominală și partea inferioară a corpului. Aici, amintim mersul pe bicicletă, alergarea ușoară, etc. Nu se vor realiza însă până la epuizare, ci doar până ce apare senzația de încălzire. Nu este cazul să însistăm nici până apare transpirația. Sub nicio formă nu este permis somnul în timpul zilei.

Plantele Medicinale Recomandate

Există remedii naturale eficiente recomandate în lupta cu diabetul. Acestea sunt: valeriana, frunzele de scorțișoară, dracila, chimionul negru, schinduful, afinul, tecile de fasole, combinația de turmeric și amla, Shilajitul (un mineral ayurvedic foarte eficient în tratarea diabetului).

Tratamentul ayurvedic are ca scop stimularea pancreasului de a produce insulina necesară controlului glicemiei. Prin contrast, cel alopat se bazează pe administrarea directă a insulinei, care lenevește pancreasul. Aceasta face ca, în timp, să fie necesare doze tot mai mari. Insulino-dependenții pot beneficia de tratamentele naturale, care fac posibilă reducerea gradată a dozelor de insulină și compensarea acestora prin remedii naturale.

Pulberea din Amestecuri de Plante Medicinale

Unul dintre produsele care ajută în ameliorarea diabetului este Pancreas Stimulent.

De asemenea, voma terapeutică – prezentată de noi într-un articol anterior – este una din terapiile recomandate bolnavilor de diabet.

Publicat în CRONICA ROMÂNĂ în data de 18.04.2011

Citește o carte despre medicina tradițională indiană, Ayurveda! Sănătate prin Știința vieții – Ayurveda reprezintă, în primul rând, un ghid despre cum să îți păstrezi sănătatea într-o lume în care a te bucura de sănătate devine o provocare din ce în ce mai mare.

Dacă îți dorești să cunoști mai multe despre Ayurveda, și astfel să ai un rol activ în ceea ce privește starea ta de sănătate, starea ta de bine, atunci înscrie-te la acest curs online!