Mirosul neplacut al gurii (halitoza) este cauzat de igiena orala deficitara, infectii ale gatului sau sinusurilor, indigestie, afectiuni gastrice si intestinale, consum de alcool, tutun etc.

Renuntarea la alcool, cafea si tutun, igiena perfecta a gurii, mentinerea sistemului digestiv intr-o stare buna de functionare, tratarea cat mai rapida a infectiilor aparute in organism, spalatul pe dinti dupa fiecare masa, vor tine halitoza departe.

Acumularea de toxine in tractul gastro-intestinal se reflecta la nivelul gurii prin acoperirea limbii cu un strat albicios care, evident, cauzeaza halitoza. Curatarea limbii prin indepartarea stratului respectiv nu elimina cauza problemei. De aceea trebuie actionat in directia imbunatatirii digestiei si eliminarii toxinelor. Un stomac gol poate cauza, de asemenea, mirosul neplacut al gurii. Asta, tot in cazul acumularii de toxine; un organism purificat nu se confrunta cu aceasta problema.

Iata ce puteti face pentru eliminarea mirosului neplacut al gurii:

  • Un amestec de frunze de menta cu seminte de fenicul, cateva cuisoare, anason si cardamom, mestecat de cateva ori pe zi improspateaza respiratia si ajuta la buna digestie. In locul pachetului de guma de mestecat, puneti acest amestec intr-un saculet, pentru a-l putea avea toata ziua la indemana. Guma de mestecat contine anumite substante care sunt daunatoare sanatatii.
  • Pentru clatirea gurii folositi apa in care s-au adaugat 1-2 picaturi de ulei de cuisoare. Puteti folosi alternativ apa calduta in care a fost dizolvat putin bicarbonat de sodiu sau zeama de lamaie. Pe langa efectul dezodorizant, bicarbonatul distruge si bacteriile care cauzeaza aparitia cariilor dentare.
  • Daca luati o masa dupa care nu aveti posibilitatea sa va spalati pe dinti, recurgeti macar la clatirea energica a gurii cu apa.
  • Consumati alimente bogate in zinc deoarece acestea previn dezvoltarea bacteriilor anaerobe la nivelul cavitatii bucale: germeni de grau, linte, orez brun etc. Pe langa faptul ca sunt bogate in zinc, semintele de susan mestecate zilnic intaresc dintii facandu-i mai rezistenti.
  • Pentru a avea tot timpul o respiratie proaspata, de mare ajutor va este un consum regulat de sucuri din fructe imediat dupa ce au fost stoarse, precum si consumul optim de apa. Deshidratarea favorizeaza acumularea toxinelor si provoaca mirosul neplacut al gurii dar si al intregului corp.
  • Unul dintre tratamentele ayurvedice, care in plus elimina si sensibilitatea dintilor, consta in gargara cu ulei realizata continuu timp de cateva minute pana cand ochii incep sa lacrimeze.
  • In ceea ce priveste alimentatia, evitati branzeturile fermentate, carnea, dulciurile care contin zahar alb, alimentele greu de digerat si cele care contin aditivi si conservanti.