Pe langa “numararea bobocilor”, sosirea toamnei inseamna si declansarea problemelor gastrice.
Va prezentam, in cele ce urmeaza, cateva masuri pe care le puteti lua pentru prevenirea acestor neplaceri:
• Primordial in prevenirea si tratarea gastritelor este modul de hranire. Tutunul, alcoolul, grasimea animala, condimentele in exces, alimentele iritante precum si cele prajite excesiv sunt factori favorizanti ai declansarii bolii. Prin urmare, acestea vor fi primele eliminate.
• Luati mesele la aceleasi ore in fiecare zi, fara pauze foarte mari intre doua mese! In lipsa bolului alimentar, sucurile gastrice ataca mucoasa stomacala, generand astfel arsuri in aceasta zona.
• Nu mancati nici foarte des! Suprasolicitarea stomacului duce in timp la crearea reflexului de a secreta incontinuu sucuri gastrice ce vor irita mucoasa.
• In cazul unei gastrite deja instalata, micile gustari luate pentru a elimina arsurile sunt total contraindicate. Ele trebuie inlocuite cu mese normale. Gustarea nu va face decat sa stimuleze secretia sucurilor gastrice intr-o cantitate si mai mare si, asa cum spuneam mai sus, in lipsa unui bol alimentar consistent, sucurile vor afecta mucoasa gastrica.
• Mancati un singur fel de mancare la o masa! Pentru fiecare substanta ingerata stomacul secreta un anumit tip de enzime digestive. Daca sunt secretate mai multe tipuri de enzime la aceeasi masa, acestea vor intra in reactie chimica iar digestia va fi deficitara. Consumand un singur fel de mancare, riscul de a asocia alimente incompatibile este astfel anulat.
• Mestecati foarte bine alimentele pe care le consumati! Doar asa puteti evita patrunderea in stomac a bucatilor foarte mari de alimente si, implicit, a suprasolicitarii stomacului.
• Alimentele pe care le puteti consuma, daca va confruntati cu aceasta boala, sunt: mult lapte (are rol de pansament gastric), alimente bazice (supe de legume si cereale, supa de linte – nu si de fasole – porridge-uri de cereale, legume preparate la aburi etc. Evitati alimentele in stare cruda!
• Consumati plante cu efect emolient (sub forma de pulbere administrata sublingual): flori de galbenele si craite, flori de salcam, lemn dulce, radacina de nalba mare.
• In cantitati foarte mici per portie puteti lua si pulbere de obligeana. Aceasta este insa contraindicata persoanelor care sufera de diaree, deoarece poate avea un efect iritant asupra colonului. Si persoanele care sufera de voma trebuie s-o ocoleasca, intrucat obligeana face parte din categoria plantelor emetice (care stimuleaza reflexul vomitativ).
• Un efect puternic echilibrant asupra sucurilor si mucoasei gastrice il are cura cu argila. Merita s-o urmati!