Când călătoriţi într-o ţară în care alimentele, clima (de obicei mai caldă) sau condiţiile generale sunt diferite faţă de cele de acasă, vă puteţi trezi în faţa unei pro­ble­me foarte neplăcute: diareea… diareea turistului. În afară de ne­res­pectarea regulilor de igienă, această afecţiune mai poate apărea şi din cauza consumului unor alimente cu care nu sunteţi obişnuiţi. Organismul, “nerecunoscând” substanţele respective, consideră că sunt toxine şi, deci, trebuie cât mai repede eliminate din sistemul digestiv. În plus, imediat după ce aţi ajuns la destinaţie, din cauza oboselii, focul digestiv este slăbit şi efortul depus pentru digestie este mult mai mare, mai ales atunci când este vorba despre alimente noi.

Iată ce puteţi face pentru a preveni această afecţiune:

• Nu consumaţi nimic timp de 6-7 ore de la sosirea în ţara respectivă. Beţi doar apă, obligatoriu îmbuteliată, ceaiuri sau eventual sucuri proaspete din fructe pe care le toleraţi. Acest repaus alimentar vă va da prilejul să vă obişnuiţi cu clima.

• Primele mese pe care le luaţi trebuie să conţină doar alimente cu care sunteţi foarte familiarizat.

• Numai după 1-2 zile puteţi încerca alimentele specifice zonei în care vă aflaţi, în mod progresiv. Interesaţi-vă despre ingrediente, pentru a fi siguri că nu conţin substanţe la care aveţi intoleranţă.

• Adoptaţi stilul alimentar specific ţării respective, atâta timp cât acesta respectă principii alimentare sănătoase. De exemplu, în ţările unde temperaturile sunt înalte, adoptaţi cu precădere regimul vegetarian ce include alimente preparate termic prin fierbere, condimentate optim şi hidrataţivă numai cu lichide calde, evitându-le pe cele reci.

• Cu câteva luni înainte de plecare, este bine să frecventaţi restaurante cu specificul ţării în care mergeţi, pentru a vă obişnui cu stilul alimentar.

• Dacă totuşi vă îmbolnăviţi, optaţi pentru remediile naturale spe­cifice regiunii respective. De exemplu, dacă vă aflaţi în Asia alegeţi remediile din Ayurveda, Siddha, Unani, medicina chinezească.