Functia principala a colonului este aceea de a absorbi apa si nutrientii din bolul alimentar ajuns la acest nivel. Toate reziduurile, care raman in urma acestei absorbtii, sunt transportate prin colon catre rect si apoi eliminate. Impingerea materiilor de-a lungul colonului se face prin contractari si relaxari succesive a unor muschi specifici ai intestinului gros. Daca respectivii muschi nu functioneaza la capacitatea optima pentru realizarea digestiei sau nu se sincronizeaza, atunci continutul colonului nu se va putea deplasa normal, dand astfel nastere crampelor abdominale, constipatiei, diareei, simptome reunite sub numele de Sindromul Colonului Iritabil. Pentru a elimina neplacerile produse de aceasta afectiune, este necesar sa va disciplinati la maxim in ceea ce priveste alimentatia, atat din punct de vedere al hranei consumate cat si al programului de masa.

Astfel, incepeti prin a renunta definitiv la alimente uscate (fast food, biscuiti, sticks-uri), alimente greu digerabile (carne, fasole, prajeli, rantasuri), iritante (condimente, energizante), bauturi acidulate, mancaruri conservate, alimentele rafinate, ciocolata, alcool, cafea etc.

Consumati doar mancare gatita si nu amestecati prea multe ingrediente la o singura masa. Alternati fibre alimentare (cereale integrale, linte rosie, paine integrala, de preferat preparata in casa) cu alimente lichide, calde si uleioase. Dupa fiecare masa, luati un amestec de plante cu efect digestiv (fenicul, chimen, ghimbir, busuioc, coriandru, etc). Si, nu in ultimul rand, consumati o cantitate suficienta de lichide, baute la temperatura camerei sau calde, in niciun caz direct de la frigider.

Unul dintre cele mai bune remedii oferite de medicina indiana, este amestecul de plante numit Hinguastaka Curna, administrat imediat dupa masa cu apa calda. Principalul sau ingredient este rasina numita hingu (Ferula foetida), care este un bun digestiv si antispastic intestinal. Luat o perioada suficienta, in asociere cu un regim alimentar adecvat, acest remediu natural regleaza activitatea colonului, elimina crampele, spasmele si disconfortul abdominal.

In fiecare seara, masati-va abdomentul cu ulei caldut de ricin, dupa care aplicati, local, o sticla cu apa calda. Zona abdominala trebuie protejata in permanenta de frig si umezeala.

Toate aceste masuri trebuie combinate cu un bun management al stresului. In acest sens, va pot ajuta ceaiurile de plante (lavanda, valeriana, roinita, mac), masajele cu ulei, baile relaxante si momentele de destindere. In caz de constipatie, luati tarate de psylium, un laxativ foarte eficient in acest caz deoarece are efect emolient si nu irita colonul si nici nu favorizeaza diareea. In caz de diaree, beti infuzie dintr-un amestec de menta, coriandru, consumati doar orez fiert si neaparat, apa s-o consumati calduta.