Pentru tratarea hiperacidităţii gastrice, primul pas este acela de a elimina factorii cauzatori. Conform medicinei tradiţionale indiene, aceştia sunt:

– consumul de alimente incompatibile;
– excesul alimentelor cu gust sărat (adăugarea unei cantităţi mai mari de sare în mâncare), acru (citrice consumate în combinaţie cu alte alimente – consumate singure nu cresc aciditatea, murături) sau foarte picante;
– alcoolul;
– alimentele nesănătoase (mâncăruri vechi, fermentate, prăjeli).

Medicina alopată prescrie medicamente anti-acide, însă eficienţa acestui tip de tratament este redusă, deoarece odată cu întreruperea tratamentului, nivelul ridicat al acidităţii poate reveni.

Abordarea medicinei ayurvedice este diferită. În acest caz, ea urmăreşte refacerea mucusului care protejează pereţii stomacului. Anumite bacterii cum sunt helycobacter pilori nu pot supravieţui atunci când mucoasa secretă suficient mucus, iar efectul se menţine pe termen lung.

Pentru a reface mucusul, unul dintre cele mai bune remedii este laptele dulce nepasteurizat. Acesta stimulează generarea de mucus la nivelul stomacului. Trebuie consumate 1-2 căni de lapte călduţ în fiecare zi. Untul clarifiat este, de asemenea, un remediu excelent, cantitatea recomandată fiind de 1-2 linguri pe zi, luate împreună cu apă caldă sau puse direct în lapte, înainte de a se bea.

Alte remedii care refac mucoasa gastrică sunt: untul clarifiat în amestec cu lemn dulce şi/sau shatavari (shatavari este o specie de sparanghel, putând fi înlocuită cu acesta din urmă), gelul de aloe, sucul de rodie proaspăt stors.

Totodată, trebuie evitate condimentele foarte picante, care au un efect “usucător” asupra mucoasei, inhibând secretarea mucusului (piperul nergu, ardeiul iute). Este totuşi foarte important să fie administrate unele remedii cu gust picant blând sau picant-aromat. Rolul lor este de a reechilibra focul digestiv, astfel încât acesta să fie suficient de puternic pentru a “arde” alimentele, dar nu excesiv, pentru a nu ataca mucoasa (decoctul de coriandru şi chimen, miere amestecată un un vârf de cuţit de piper lung).

Alimentaţia trebuie să fie alcătuită din alimente fierte sau preparate la aburi, de preferinţă amare (varză, salată verde, spanac) precum şi din terciuri din făină integrală de grâu şi orz.

Voma terapeutică, pe care am prezentat-o într-un articol anterior, este de mare ajutor în tratarea hiperacidităţii însoţită de eructaţii acide, senzaţie de vomă, dureri de cap, arsuri la nivelul esofagului, pieptului şi abdomenului superior, pierderea apetitului.

Dacă însă aveţi o stare continuă de sete, diaree, presiune în piept, rash-uri
cutanate, atunci cea mai bună alegere este folosirea purgativelor şi laxativelor.