Febra musculară, crampele sau spasmele musculare, foarte neplăcute atunci cānd se manifestă, pot fi ameliorate, dacă nu chiar evitate, prin metode simple, la īndemāna oricui.

Astfel:

  • Īn perioadele de efort, beţi suficiente lichide şi renunţaţi la administrarea diureticelor. Evitaţi efortul īn perioadele cu temperaturi ridicate, care pot provoca transpiraţie abundentă. Īn caz contrar, vă puteţi perturba echilibrul electrolitic, motiv de declanșare a durerilor musculare. Uneori, spasmele musculare pot fi declanşate chiar și prin simpla expunere la temperaturi īnalte (de exemplu saună), care determină o transpiraţie puternică, inclusiv īn lipsa efortului fizic.
  • Faceţi o baie mai caldă cu apă sărată. Cu cāt concentraţia de sare este mai mare, cu atāt efectul este mai vizibil. Dacă baia nu vă este la īndemānă puteţi apela şi la comprese calde cu apă sărată.
  • Puneţi o linguriţă de sare grunjoasă măcinată fin īn 20 ml ulei de ricin, īncălziţi-l īn bain-marie pānă ce se dizolvă o parte din sare, apoi cāt timp īncă este cald, masaţi-vă zonele dureroase, vreme de minim 15 minute, ceva mai apăsat. Faceţi apoi un duş fierbinte, după care veţi observa că durerea īncepe să scadă.
  • Luaţi, de 2-3 ori pe zi, o doză mai mare (o lingură cu vārf) de plante cu efect tonic muscular: schinduf sau ashwagandha. Ashwagandha este de preferat, deoarece are și efect relaxant nervos şi muscular. Alte remedii tonice utile mai pot fi polenul şi lăptişorul de matcă.
  • Consumaţi hrană lichide: lapte dulce, supă cremă de ciuperci, linte sau fasole mung.
  • Īn cazul crampelor şi al spasmelor musculare, mineralele care vă pot ajuta sunt magneziul şi calciul. Cacaoa conţine cantităţi īnsemnate de magneziu, luaţi cāte o linguriţă amestecată cu miere, de două ori pe zi.
  • Dacă suferiţi frecvent de spasme musculare, pe lāngă cele de mai sus, luaţi plante sedative nervoase, care să normalizeze transmiterea influxului nervos de la terminaţiile nervoase motorii la fibrele musculare (tei, roiniţă, valeriană).