Se apropie vara şi odată cu ea, apar şi neplăcerile legate de īnţepăturile de ţānţari, mai ales īn rāndul celor cărora le place să-şi petreacă o parte din timp īn natură.

Iată ce puteţi face pentru a vă proteja īmpotriva īnţepăturilor acestor insecte:

  • Preparaţi un amestec din cāteva picături de ulei de mentă, busuioc, roiniţă şi alcool, pe care să īl pulverizaţi pe suprafaţa pielii care rămāne neacoperită de haine. Īnainte de a pulveriza direct pe piele, masaţi zona respectivă cu un ulei gras, deoarece uleiurile volatile pot da o senzaţie de usturime a pielii īn locul aplicării.
  • O alternativă poate fi aplicarea prin masaj a uleiului de neem. Singurul dezavantaj, īnsă, este că acesta are un miros destul de neplăcut. Cu toate acestea, este o soluţie foarte sigură de a ţine ţānţarii la distanţă.
  • Dacă nu aveţi la īndemānă cele de mai sus, puteţi lua frunze proaspete de busuioc şi/sau mentă, pe care să le frecaţi viguros pe zonele neprotejate. Atfel uleiurile eterice din plante vor degaja un miros specific foarte util pentru efectul urmărit.
  • Ardeţi īn zona īn care staţi cāteva beţişoare parfumate ce au un miros intens de santal. Sau puteţi pulveriza īn jur o soluţie obţinută din usturoi pisat şi alcool, īnsă din nou există dezavantajul unui miros neplăcut.

Dacă nu aţi luat nicio măsură de precauţie iar ţānţarii v-au inţepat deja, puteţi scăpa de senzaţia neplăcută de māncărime, umezind bine locul muşcăturii cu apă, după care frecaţi cu sare. Sau, puteţi prepara o pastă din bicarbonat de sodiu şi puţină apă, iar māncărimea va dispărea la scurt timp după aplicare.

Pentru a fi sigur că zona nu se infectează din cauza scărpinatului, mai ales dacă a īnceput deja să sāngereze, puneţi nişte zeamă de lămāie. Veţi resimţi īnsă o senzaţie de usturime, timp de cāteva zeci de secunde.

Dacă totuşi nu aveţi absolut nimic la īndemānă, aplicaţi pur şi simplu puţină salivă pe locul respectiv. Aceasta conţine enzime digestive ce au efectul de a diminua senzaţia de māncărime.