Din cauza pierderilor lunare de sange menstrual, femeile sunt mai predispuse la anemie decat barbatii. Pentru prevenirea anemiei si refacerea rapida dupa menstruatie, ele vor trebui sa adopte unele masuri in regimul lor de viata.

Medicina clasica trateaza anemia prin administrarea suplimentelor care contin fier, dar care, potrivit constatarilor de-a lungul timpului, au efect doar pe perioada administrarii, diminuandu-se vizibil dupa aceea.

Desi in medicina indiana exista remedii minerale traditionale pe baza de fier, ea nu le utilizeaza in tratamentul anemiei. Urmarind, mai degraba, stimularea organismului sa produca celule rosii, cele mai bune rezultate le-a obtinut prin remediile vegetale. Acestea au un continut ridicat de fier si sunt mult mai eficiente si usor asimilabile decat cele minerale.

Ayurveda recomanda procedee specifice de purificare, corelate cu anumite remedii si un regim alimentar corespunzator. O varianta simplificata a acestora, insa nu la fel de eficienta, o constituie administrarea de laxative blande.

Iata cateva modalitati de prevenire si tratare a anemiei:

• Consumati zilnic un remediu preparat astfel: doua curmale, doua smochine, cateva stafide si 50 ml suc de rodie proaspat stors se pun in 200 ml apa plata si se mixeaza folosind blenderul, apoi se bea. Este unul dintre cele mai bune remedii.

• Luati, de doua ori pe zi, un amestec de ghee (unt clarifiat) si turmeric. Se recomanda in convalescenta dupa bolile dificile precum si in anemia cauzata de acestea.

• Sucul de orz verde, lucerna, plantele chinezesti, precum dong quai ori dandelion au eficienta in tratarea anemiei.

• Regimul alimentar trebuie sa contina neaparat: spanac, seminte de susan, migdale, soia, morcovi, rosii, mere, ananas, mure, telina, patrunjel, frunze de schinduf, prune, struguri, mango, nuci, suc de portocale.

• Mierea si melasa au un rol important in regenerarea celulelor sanguine. Consumati miere dupa masa sau includeti-o in alimentatia zilnica.

• Uleiul de susan ajuta si el la producerea de celule rosii. Folositi-l in dieta zilnica.

• Amestecati 100 ml suc de sfecla cu 100 ml suc de mere, indulciti cu o lingurita de miere si luati de doua ori pe zi. Optional, mai puteti adauga si suc de morcovi.

• Ceapa contine cantitati importante de fier, ce pot fi usor asimilate de organism.

• Evitati consumul de cafea, ciocolata precum si alte alimente care contin cofeina, deoarece aceasta impiedica asimilarea fierului in organism. Evitati zaharul alb si faina alba, alimentele rafinate.

• Baile de soare, baile de 5-10 minute in apa fierbinte sarata precum si baile ocazionale de aburi stimuleaza producerea de celule rosii.