Instalarea menopauzei aduce cu sine o serie de simptome neplăcute. Există mai multe modalităţi prin care femeile īşi pot amāna această perioadă destul de dificilă din viaţa lor.
Primul tip de măsuri presupune administrarea, chiar īnaintea perioadei de pre-menopauză, de remedii naturale, precum şi urmarea unui anumit regim alimentar şi stil de viaţă.
• Astfel, ca remedii se vor administra plante ce conţin fito-hormoni, cu rolul de a stimula funcţia ovariană: lemn dulce, brānca ursului, Yam sălbatic, Vitex agnus-castus. Folosirea consecventă a acestor plante ajută la menţinerea echilibrului hormonal şi implicit la īmpiedicarea instalării menopauzei. Īn cazul īn care suferiţi de afecţiuni precum fibrom uterin, chist mamar sau ovarian, atunci eliminaţi lemnul dulce din schema de tratament. Plantele se vor administra īn cantitate de 0,5 grame, de două ori pe zi, īnainte de masă.
• Din punctul de vedere al alimentaţiei, consumaţi cāt mai des următoarele alimente: lapte dulce īn care aţi adăugat o linguriţă de unt clarifiat, miere, puţină scorţişoară şi zahăr brun. Apoi: lăptişor de matcă, polen, soia (īn niciun caz soia procesată sau expandată sub formă de granule, ci boabe de soia pe care le puteţi găti sub diverse forme), unt clarifiat folosit la māncare, ulei de sāmburi de struguri, sparanghel.
• Īn ceea ce priveşte stilul de viaţă, este necesar să aveţi o viaţă sexuală regulată şi cāt mai īmplinitoare, bazată īn primul rānd pe iubire reciprocă.
Cel de-al doilea tip de măsuri se referă la impunerea unei anumite discipline ce trebuie adoptată īncă de la īnceputul vieţii sexuale. Astfel, se va evita folosirea contraceptivelor orale sau injectabile, deoarece acestea pot conduce la un dezechilibru hormonal şi implicit la afectarea stării generale de sănătate din cauza efectelor secundare pe care le prezintă. Aceeaşi restricţie se aplică şi īn cazul altor măsuri contraceptive agresive pentru organism, cum sunt spre exemplu dispozitivele intrauterine. Īn plus, trebuie prevenite şi evitate īntreruperile de sarcină, dar nici nu se recomandă naşterea unui număr mare de copii.