Leşinul, sau pierderea cunoştinţei, poate surveni în urma unui efort fizic susţinut, a unei emoţii puternice, a unor afecţiuni ale sângelui (ex. anemia, consumului excesiv de alcool, somnifere, precum şi expunerea prelungită la temperaturi înalte.

Dacă vă aflaţi lângă o persoană care leşină, nu ezitaţi să faceţi următoarele:

• Stropiţi persoana leşinată cu apă rece pe faţă şi corp;

• Ungeţi-o pe faţă, gât, mâini, tălpi cu o substanţă onctuoasă (uleioasă) rece, cum ar fi, de exemplu, uleiul de mentă;

• Plasaţi persoana lângă o sursă de aer: fereastră deschisă, ventilator, aer condiţionat. Dacă leşinul s-a datorat expunerii la temperaturi înalte, scoateţi persoana din zona respectivă şi lăsaţi-o să se odihnească într-o încăpere răcoroasă;

• Puneţi pe un şerveţel o substanţă intens aromată (cum sunt uleiurile volatile cu miros intens: cuişoare, mentă, eucalipt, scorţişoară) şi plasaţi şerveţelul sub nasul persoanei care tocmai a leşinat. Nu-i astupaţi nările, pentru a evita o eventuală sufocare. Dacă nu aveţi la îndemână uleiuri volatile, tăiaţi o ceapă în două şi puneţi-i o jumătate din aceasta sub nas;

• Apăsaţi cu unghia zona de la baza unghiei celui leşinat, scopul fiind acela de a-i provoca o durere care să îl ajute să îşi revină;

• La revenire, daţi-i să bea apă sau lichide reci (doar puţin mai reci decât temperatura camerei). Cele mai indicate lichide sunt sucurile proaspete de citrice.

În cazul în care vă confruntaţi sistematic cu stări de pierdere a cunoştinţei, atunci este necesar să luaţi anumite măsuri în ce priveşte stilul de viaţă. Acestea sunt:

• Alimentaţia trebuie să includă lapte procesat cu plante dulci (lemn dulce, nalbă, satavari, ashvaganda), ciorbe acrite cu suc de rodie, terciuri de orz, orez roşu, mazăre şi fasole mung.

• Laptele procesat cu shatavari, stafide şi zahăr brun este un remediu binevenit atât în cazul persoanelor ce suferă frecvent de leşin dar şi pentru a ţine sub control vertijul.

• Seara, luaţi pulbere de triphala cu miere iar dimineaţa ghimbir crud cu zahăr brun.

• De două-trei ori pe zi, luaţi un remediu preparat dintr-un sfert de linguriţă de pulbere de piper lung amestecată cu miere. Acesta are un dublu beneficiu: îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi stimulează organismul să asimileze mai bine fierul din alimentaţie. Este binecunoscut faptul că celulele roşii transportă oxigenul în organism, iar un deficit de fier duce la o proastă oxigenare a ţesuturilor. Atunci când creierul nu primeşte suficient oxigen, apare leşinul.

• Decoctul de pulbere de ghimbir, iarbă mare, rădăcină şi fructe de piper lung (pippali), amestecate în proporţii egale este indicat a se administra atât după stările de leşin ce apar spontan dar şi în urma celor produse de o supradozare a unor substanţe precum somniferele.