Constipație? Ce înseamnă aceasta și cum scăpăm de ea?
Constipație: medicina tradițională indiană, Ayurveda, susține că este important ca numărul de scaune pe zi să fie egal cu numărul meselor sau numărul meselor minus unu. Numărul de scaune este ideal să fie de cel puțin unul pe zi, de preferat dimineața. Dacă evacuarea nu se produce în fiecare dimineață, atunci, din punct de vedere ayurvedic, se consideră că este vorba despre constipație.
Există mai multe cauze care conduc la instalarea gradată a constipației. Acestea pot fi de ordin comportamental (deprinderi din viața de zi cu zi), alimentar (mod de hrănire sau alimente cu efect constipant), medical (diferite afecțiuni sau medicamente), conjunctural (situații specifice de viață) sau psihomental.
Specialiștii Indian Herbal au pregătit produsul Dizolax, care respectă principiile holistice ayurvedice.
Dizolax este un laxativ complet natural, ce favorizează reglarea frecvenței scaunelor, fără a exercita, totuși, o presiune mărită asupra intestinelor.
Plantele medicinale aflate în componența acestui produs au ca efect normalizarea peristaltismului și a tranzitului intestinal. Purifică organismul prin evacuarea, pe cale naturală, a toxinelor existente în colon, înlăturând astfel senzația de greutate, oboseală, sau apatie.
Dizolax ajută, suplimentar, la evacuarea produșilor reziduali (proveniți din hrana incomplet digerată) de pe tractul digestiv. Ajută la distrugerea oxiurilor și a bacteriilor, împiedicând depunerea fungilor și a paraziților pe pereții intestinali. Reduce balonarea și flatulența.
Atunci când organismul suferă de constipație, adeseori se constată apariția unor micro-fisuri și micro-leziuni de-a lungul tractului digestiv, cauzate de consistența rigidă a scaunului. Dizolax ajută la vindecarea țesuturilor, estompând, în același timp, senzațiile de durere asociate.
Toate aceste efecte favorizează îmbunătățirea generală a digestiei și a tuturor proceselor biologice asociate acesteia.
Un alt aspect deosebit de important este acela că, în Ayurveda, se consideră că una dintre cauzele principale ale migrenei este legată de constipație. Atunci când aceasta se instalează într-un anumit grad, toxinele stagnante în colon sunt preluate de sânge și reintroduse în circulație. Din această cauză, sângele nu mai poate aduce un aport suficient de oxigen către creier, iar efectul imediat este instalarea migrenei. Dizolax susține diminuarea intensității migrenelor ce au fost cauzate de constipație.
Specialiștii Indian Herbal recomandă folosirea produsului Dizolax împreună cu IBS Laxa, datorită acțiunii sinergice a celor două produse. Pentru a acționa eficient la nivelul întregului proces digestiv, folosiți acest produs împreună cu Digest Complet.
Ingrediente
Ce conține Dizolax: Amomum Subulatum, Boerhaavia Diffusa, Cassia Angustifolia, Cuminum Cyminum, Eclipta Alba, Ferula Narthex, Foeniculum Vulgare, Piper Nigrum, Ptychotis Ajowan, Punica Granatum, Rosa Damascena, Terminalia Chebula, Sauvarchala.
Cassia Angustifolia este un purgativ puternic, utilizat tradițional în tratarea constipației și care acționează prin stimularea peristaltismului intestinal.
Ferula Narthex reduce crampele abdominale cauzate de flatulență, precum și afecțiunile spasmodice ale intestinelor. Are un puternic efect antihelmintic.
Ptychotis Ajowan: semințele acestei plante medicinale sunt folosite în tratarea constipației, a indigestiei, flatulenței, dispepsiei, estompează durerile intestinale și au un efect general de îmbunătățire a digestiei.
Doza recomandată pentru consumul zilnic: Câte 1-3 capsule, o dată pe zi, seara.
Forma de comercializare: flacoane a câte 60 de capsule.
Este important ca o abordare eficientă pentru înlăturarea constipației să ia în considerare cât mai multe dintre cauzele care conduc în timp la instalarea acesteia. Este vorba despre cauzele psihomentale, cele care țin de stilul de viață, obiceiuri alimentare, afecțiuni adiacente, factori specifici de viață.
Perspectiva psihomentală
Există mai multe moduri prin care stresul duce la constipație, direct sau indirect. Astfel, în situații de stres, glandele adrenale eliberează un hormon numit epinefrină. Acesta determină influxul masiv de sânge dinspre intestine către zona organelor vitale (inimă, plămâni, creier). Ca rezultat, mișcarea intestinală (peristaltismul) încetinește, instalându-se ceea ce noi numim constipație:
– stresul poate determina o permeabilitate intestinală crescută, mai mult decât este normal. Aceasta are un efect inflamator, generând o stare de disconfort abdominal, foarte frecventă în rândul persoanelor care suferă de constipație;
– atunci când o persoană se află într-o situație stresantă, tensionată, deprimantă, este mai puțin probabil să acorde atenție dietei. Există șanse mult mai mari ca alimentele pe care aceasta le consumă să fie dintre cele care predispun cel mai mult către constipație.
Perspectiva stilului de viață
– persoanele care suferă de constipație nu obișnuiesc să facă mișcare suficient de multă, pentru a ajuta peristaltismul intestinal. Pereții musculari abdominali precum și diafragma joacă un rol esențial în a avea un scaun normal. Prin urmare, un tonus bun al musculaturii este, și în acest caz, de preferat;
– modificările de rutină pot atrage după sine instalarea temporară a constipației. Călătoriile în locuri noi, deplasările de lungă durată cu autobuzul, trenul, avionul sau autoturismul pot determina instalarea constipației. Totuși, aceasta este de așteptat să dispară odată cu reintrarea în rutina zilnică obișnuită;
– ignorarea repetată a ceea ce se numește „chemărea naturii” este un factor deloc de neglijat. Organismul are ritmurile sale naturale și este foarte important să se țină cont de acestea în permanență, să fie respectate și să nu fie lăsate să aștepte. Unele persoane evită utilizarea toaletelor publice, altele amână evacuarea scaunului din lipsă de timp, fiind mereu „pe fugă”. Dezavantajul acestei neglijări de sine, după o anumită perioadă de timp, este acela că persoanele în cauză nu vor mai resimți senzația de necesitate a evacuării. A ignora și a reprima această „chemare” poate face ca, gradat, să apară chiar o formă de constipație cronică.
Perspectiva obiceiurilor alimentare
– o dietă săracă în fibre vegetale este în măsură să frâneze considerabil tranzitul intestinal. Fibrele vegetale, deși nu au un aport nutritiv semnificativ, atunci când sunt consumate în cantități suficiente și când sunt hidratate corespunzător, se constituie într-un „vehicul” ideal pentru bolul fecal;
– o dietă care conține prea multe grăsimi și alimente procesate industrial expune organismul la constipație. Este deja un fapt bine-cunoscut acela că procesarea industrială a hranei și tratarea acesteia cu aditivi alimentari toxici (E-urile) face ca alimentele să nu fie digerate corespunzător, iar aceasta nu contribuie la un tranzit intestinal sănătos, conducând gradat la constipație. Pe de altă parte, aditivii alimentari toxici distrug flora intestinală, afectând așa-numitul „biom”, care se comportă ca un veritabil „creier” intestinal și a cărui bună funcționare influențează în mod direct calitatea digestiei, a tranzitului intestinal și, implicit, starea generală de sănătate;
– o dietă ce conține alimente ce au suferit alterări genetice poate provoca probleme serioase de sănătate și implicit, constipație. Tot mai mulți cercetători leagă „boala celiacă” și „sindromul colonului iritabil” de consumul produselor de panificație obținute din grâul mutant, așa-zis „semi-pitic”, care a fost obținut nu prin hibridizare naturală, ci prin mutageneză. De reținut că plantele obținute prin mutageneză nu sunt considerate ca făcând parte din categoria „produselor modificate genetic”, și, prin urmare, pot primi certificat Bio! Păcăleala este imensă pentru că mutageneza induce mutații aleatorii masive și necontrolate, iar plantele obținute astfel sunt chiar mai periculoase decât cele obținute prin mutații controlate. Prin urmare, este necesară evitarea consumului grâului mutant denumit Triticum aestivum (grâul comun cel mai răspândit astăzi). Se recomandă consumul grâului tradițional, natural, care nu a suferit mutații genetice artificiale. Soiurile naturale sunt: alacul (Triticum monococcum, sau Einkorn), grâul emmer (Triticum turgidum var. Dicoccum) și grâul spelta (Triticum spelta). Renunțând la alimentele modificate genetic se poate scăpa de constipație și se pot evita multe alte boli grave, obezitatea, diabetul, etc;
– consumul insuficient de apă poate conduce la constipație. Este cunoscut astăzi faptul că procesul digestiei este un mare consumator de apă, care este separată de apa necesară hidratării celulelor. Este vorba despre apa care constituie agentul emolient al digestiei, cea care dilată fibrele vegetale și le „netezește calea”, fluidificând și reglând digestia. Folosim termenul de „consum de apă” și nicidecum „consum de lichide” cu bună știință, pentru că niciun lichid, care nu este apă, nu se poate numi „apă” și nu o poate substitui. Sucurile, ceaiurile, supele, băuturile carbogazoase etc., nu reprezintă „apă” utilă pentru organism. Chiar dacă ne place să consum lichide variate, totuși este esențial să ne asigurăm că bem suplimentar măcar 2 litri de apă (cât mai naturală) în fiecare zi. Cel mult îi putem adăuga câteva picături de suc de lămâie proaspătă, pentru a-i scădea tensiunea superficială și a-i crește puterea de hidratare, dar în niciun caz altceva;
– alimentele care conțin coagulanți, sau care absorb multă apă în procesul digerării, al căror consum nu este urmat sau precedat de un aport corespunzător de apă, pot conduce la constipație temporară. Atunci când consumul lor este abundent și sistematic, se poate instala o constipație cronică. În această categorie intră brânzeturile la care s-a utilizat cheag (telemeaua, brânza de burduf, cașcavalul). Alimentele care absorb multă apă sunt: orezul, pastele, carnea roșie, orice produs de panificație, gemurile fabricate cu adaos de pectină, orice alimente cu adaosuri de E-uri gelifiante (caragenan, guma guar, guma xantam etc.). Pentru a vă feri de constipație, alegeți brânza tofu preparată cu suc de lămâie, în locul celei preparate cu clorură de calciu. Nu este de neglijat faptul că anumite alimente conțin pe post de coagulant gipsul (sulfatul de calciu). A ingera cantități însemnate de gips nu poate duce decât la constipație.
Perspectiva influenței exercitate de afecțiuni adiacente
– bolile adiacente care pot provoca sau agrava constipația sunt: boala Parkinson, leziuni ale coloanei vertebrale, accidentul vascular cerebral, scleroza multiplă, dereglările endocrine și cele metabolice, diabet, afecțiuni cronice ale rinichilor, cancerul intestinal, sclerodermia;
– tratamentul medicamentos al anumitor boli poate produce constipație. De exemplu, antinevralgicele opioide administrate o perioadă lungă de timp afectează receptorii nervoși ai tubului digestiv, făcându-i să își încetinească semnificativ activitatea. Astfel, peste 90% din pacienții cu cancer și peste 40% din cei care suferă de alte boli, ingerează opioide și suferă de constipație. Alte medicamente cu același efect sunt antiacidele care conțin aluminiu, antispasmodicele, antidepresivele, tranchilizantele și sedativele, sărurile de bismut, diureticele, medicamentele blocante ale calciului, anticonvulsivele;
– abuzul de laxative și purgative s-a demonstrat că afectează terminațiile nervoase de la nivelul colonului și afectează capacitatea acestuia de a se contracta, astfel ajungându-se la constipație.
Perspectiva anumitor factori specifici de viață
– în timpul sarcinii, atât din cauza unor modificări hormonale cât și datorită faptului că fătul, crescând în volum apasă pe zona intestinală;
– hemoroizii și rănile anale pot cauza dureri și usturimi foarte neplăcute în timpul defecației, iar asocierea actului cu durerea poate induce un soi de inhibiție, cauzată de frica de durere;
– lipsa hrănirii corespunzătoare atunci când dantura se află într-o stare precară sau lipsește, mai ales la vârste înaintate;
– imobilizarea la pat pentru mai multă vreme, din diverse motive. Lipsa mișcării fizice și a posturii verticale afectează notabil tranzitul intestinal;
– există un obstacol în interiorul intestinului, care, fie este rezultatul unei intervenții chirurgicale (cicatrici), fie este vorba despre polipi sau tumori;
– înmulțirea anumitor paraziți la nivel intestinal, cum ar fi viermii sau tenia, care ocupă un volum semnificativ și cauzează o îngustare a unei porțiuni a tubului digestiv;
– evitarea consumului de apă, în special de către persoanele vârstnice din cauza problemelor ce țin de incontinența urinară. Indirect, lipsa apei deshidratează inclusiv bolul alimentar, care devine uscat și rigid.
În concluzie, pentru a scăpa de constipație, este foarte importantă mișcarea, o stare de spirit stenică, consumul a minimum 2 litri de apă zilnic, eliminarea, pe cât posibil, a factorilor mecanici, adoptarea unei diete corespunzătoare, cât mai bogată în fibre vegetale.
Alimentele cele mai bogate în fibre sunt:
Mazărea, lintea, năutul, fasolea, fasolea mung, broccoli, semințele de chia, anghinarea, conopida, toate preparate termic prin fierbere sau expunere la aburi. Dintre cele care se consumă proaspete, amintim zmeura, perele, merele, bananele bine coapte, nuca de cocos proaspătă, avocado, căpșunile.
Dacă dorești să citești ce spune Harvard despre constipație, poți citi acest articol (în lb. engleză).