Avand proprietati puternic antiseptice si antioxidante, cimbrul actioneaza cu succes asupra bolilor aparatului respirator: tuse uscata, bronsita, astm, laringita.

Ceaiul de cimbru elimina crampele si ajuta la refarcerea digestiei dupa episoade de indigestie sau diaree. Nu trebuie baut, insa, imediat dupa ce episodul acut a trecut, ci la distanta de o zi de acesta.

Uleiul de cimbru este un puternic antibiotic, avand aceeasi eficienta ca antibioticele sintetice, dar cu avantajul ca el nu are efecte secundare nedorite. Poate fi folosit in caz de: amigdalita, infectii urinare, febra, gripa, infectii dentare, sinuzita. Doza recomandata este de una-doua picaturi din trei in trei ore in prima zi, apoi de trei ori pe zi timp de inca noua zile.

Folosit extern, acest ulei are efect antifungic si poate fi folosit inclusiv in zona genitala, de exemplu, in cazul candidozei. Se prepara un unguent din trei-cinci picaturi ulei de cimbru amestecat cu 25 de grame unguent de galbenele. Inainte de aplicare se va testa toleranta pielii. Pentru afectiuni ale urechii, se pun una-doua picaturi ulei de cimbru in 10 ml ulei de masline presat la rece, se incalzeste usor dupa care se pun cateva picaturi in ureche. In doze mari, cimbrul irita mucoasa gastrica. Nu se administreaza femeilor in timpul sarcinii si al menstruatiei