Boala de piele necontagioasa, psoriazisul se caracterizeaza prin aparitia pe piele a unor pete rosiatice acoperite de scuame groase stratificate si lucioase. El se poate localiza pe orice parte a pielii, dar mai frecvent pe membrele superioare si inferioare, pe pielea paroasa a capului si in regiunea coatelor si genunchilor. In cazuri mai grave, atunci cand stratificarile sunt masive apar: probleme la miscari, dureri, mancarimi, culminand cu fisuri sangerande. Pentru tratarea acestuia si, in general, a bolilor de piele, regimul alimentar corect este foarte important; o alimentatie gresita duce la agravarea rapida a bolii.
De urmat…
• Consumati supe de frunzoase verzi (salata verde, loboda, spanac, stevie, leurda, urzici), supe de fasole mung si linte rosie, terciuri de cereale, legume fierte sau preparate la aburi.
• Beti ceaiuri sau macerate din plante amare, depurative si purificatoare: neem, mesteacan, gentiana, anghinare, pelin, musetel, galbenele, craite, trei frati patati.
• Faceti bai cu plante, de doua-trei ori pe saptamana. Pe langa plantele mentionate mai sus, mai puteti adauga: frunze de nuc si mesteacan, scoarta de stejar si salcie, troscot.
• Masati-va zilnic intregul corp cu ulei si apoi cu o pasta obtinuta din plantele de mai sus si apa.
• Aplicati pe zonele afectate un remediu obtinut astfel: amestecati in parti egale pulbere de daruharidra (este o planta indiana pe care o puteti inlocui cu dracila) si lapte nepasteurizat. Lasati amestecul la foc mic pana cand capata aspectul unui extract.
• Evitati stresul si starile depresive. In acest sens va pot ajuta: roinita, gingko biloba, sunatoarea, ginsengul, drojdia de bere.
• Purificati-va tractul intestinal prin folosirea laxativelor. Cele puternice vor provoca o stare de slabiciune si vor agrava boala, de aceea se recomanda administrarea de laxative medii (care provoaca maxim trei-patru evacuari pe zi).
De evitat…
• Legumele crude precum si luarea mesei inainte ca cea anterioara sa fie complet digerata. Legumele fierte necesita un efort mai mic pentru digerare, deoarece focul a actionat deja asupra lor in timpul fierberii. Alimentele astfel preparate pot fi digerate chiar si de un “foc digestiv” scazut. Dintr-o digestie incompleta apar produsi reziduali ce se vor constitui in toxine care vor impurifica sangele – una dintre cauzele declansarii bolilor de piele.
• Consumul excesiv de sare, lactate fermentate (iaurt, smantana, kefir etc.), peste, carne, substante acre. Sarea poate fi consumata in cantitati mici pentru a da gust mancarii, dar numai cea bruta, neiodata.
• Cerealele proaspat recoltate. Consumati numai cereale recoltate in anul anterior.
• Alimentele prajite, cele care provoaca constipatie, mancarea de tip fast-food, alimentele grele, naut, seminte de susan, lapte, sfecla si zahar, inclusiv zahar brun.
• Somnul in timpul zilei.
• Activitatea sexuala imediat dupa ce ati mancat.
• Efortul fizic imediat dupa o masa copioasa sau in medii unde temperatura este ridicata.
• Nu beti apa rece imediat dupa expunerea la soare sau dupa o stare de furie intensa.