Din cauza stresului, a poluarii, a alimentatiei incorecte ori a obiceiurilor nesanatoase, tot mai multe persoane sunt afectate de caderea parului, aspect ce se reflecta negativ si la nivelul personalitatii, prin diminuarea increderii in sine. Pentru contracararea acestui inconvenient si pentru a avea un par frumos, sanatos si viguros, urmati recomandarile de mai jos. Femeile care vor sa-si poarte parul lung vor fi pe deplin satisfacute.

1. Renuntati la folosirea samponului si a balsamului. Dupa o folosire indelungata, aceastea afecteaza parul. Persoanele care astazi se bucura de posesia unei podoabe capilare sanatoasa si frumoasa, ar trebui sa stie ca o pot pastra asa pana la varste foarte inaintate. Este gresita opinia ca inaintarea in varsta degradeaza parul. Un par care este bine ingrijit isi pastreaza aspectul chiar si la asemenea varste.

Iata cateva variante de inlocuire a samponului, dupa folosirea carora nu mai este necesar sa folositi balsam:

• Amestecati doua-trei galbenusuri de ou cu doua lingurite de miere, una-doua lingurite de alcool din cereale (96 %) si 400 ml apa calda. Daca este folosit o perioada mai lunga, acest amestec hraneste parul si, mai mult, elimina anumite afectiuni ale scalpului (scuame, psoriazis). Efectele apar dupa primele saptamani.

• O modalitate mai putin intalnita, dar folosita frecvent in India, o reprezinta spalarea parului cu pulbere de plante (30-50 grame, in functie de lungimea parului). Este cunoscut faptul ca, in general, femeile din India poseda un par lung si deosebit de frumos. Plantele indiene recomandate in acest scop sunt: reetha, shikakai, amla si brahmi. Reetha este o planta care genereaza spuma. Se procedeaza astfel: udati parul, aplicati pulberea de plante pe par si scalp, masati usor si clatiti. Persoanele cu parul uscat vor trebui sa amestece pulberea de plante cu o cantitate egala de iaurt si apoi sa procedeze in acelasi mod. In lipsa acestor plante, puteti folosi pulberi de plante de pe la noi: urzica, frunze de nuc, frunze de mesteacan, brusture. Daca este cazul, folositi combinatia cu iaurt.

• Masajul scalpului cu apa din interiorul nucii de cocos opreste caderea parului.

2. Atunci cand caderea parului este cauzata de eczeme uscate ori alte afectiuni ale pielii capului, utilizati urmatorul tratament: o data pe saptamana spalati capul cu apa calduta dupa care efectuati un masaj cu sare grunjoasa timp de 15 minute, apoi clatiti foarte bine pielea capului. Dupa sase asemenea proceduri eczema va fi vindecata complet. Puteti continua daca doriti, insa nu mai des de o data pe luna. Practicienii medicinei populare din Urali declara ca “daca fiecare persoana ar folosi aceasta metoda macar ocazional, procesul de chelire ar fi eradicat complet in intreaga lume”.

Saptamana viitoare va vom prezenta si alte metode ce va pot ajuta sa aveti un par sanatos si frumos, pana la varste inaintate.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 21.06.2010