Focul digestiv, cel care realizează termoreglarea organismului, este responsabil în mare măsură de starea noastră de sănătate. Prin urmare, dacă ne dorim o stare de sănătate excelentă, este important ca atunci când ne stabilim regimul alimentar, să ţinem cont şi de anotimp.

Medicina indiană tradiţională consideră că vara “focul digestiv” scade în amplitudine, ceea ce înseamnă că va “furniza” mai puţină căldură, pentru a contrabalansa temperaturile ridicate de afară. De aceea, vara alimentaţia trebuie să fie cât mai uşoară, să poată fi uşor digerată de către acest foc digestiv scăzut.

Iarna însă, pentru ca organismul să reziste mai bine temperaturilor scăzute, este necesar ca intensitatea focului digestiv să crească, motiv pentru care regimul alimentar va trebui adaptat acestui scop.

Iată câteva recomandări privind alimentaţia pe timpul iernii:

• Consumaţi alimente ceva mai consistente, cum ar fi, de exemplu, ciupercile sau leguminoasele (fasole, năut, mazăre, fasole mung, linte, soia, bame) alături de alimente fierbinţi, dulci şi onctuoase. Acestea din urmă pot fi: supe de legume în care adăugaţi şi puţină smântână, sucuri de fructe şi legume dulci (citrice, măr, morcov) proaspăt stoarse şi uşor încălzite, ceaiuri din plante picant-aromate (ghimbir, scorţişoară, cardamom, cuişoare), în care adăugaţi şi puţin lapte etc.

• Adăugaţi mai multă grăsime în mâncare. Ne referim aici la uleiurile presate la rece (de floarea soarelui, măsline, nucă, dovleac, in), pe care va trebui să le adăugaţi în mâncăruri la sfârşit, pentru a nu fi preparate termic.

• Prăjelile sunt binevenite însă, de această dată ne referim exclusiv la legumele sotate în unt clarifiat (ghee). Acesta nu creşte colesterolul, fiind un aliment ideal pentru persoanele care suferă de afecţiuni cardiace, hepatice, digestive sau intestinale.

• De asemenea, sunt indicate alimentele cu gust sărat, acru şi picant (murăturile în saramură sau în oţet, ceapa, usturoiul, hreanul).

• Persoanele cu un sistem imunitar scăzut (dar nu numai ele), predispuse la răceli frecvente, vor trebui să consume exclusiv alimente calde, renunţând la cele reci de genul aperitivelor, fast-food-ului sau deserturilor.

• Tot pentru a preveni răcelile, gripele sau sinuzitele, în această perioadă reduceţi consumul de lapte dulce şi de lactate în general. Acestea cresc cantitatea de mucus la nivelul capului şi tractului digestiv, favorizând astfel instalarea răcelilor. Nu consumaţi mai mult de 150 ml de lapte pe zi şi, obligatoriu, adăugaţi în acesta câte o jumătate de linguriţă de ghimbir şi scorţişoară.

• Gustul mâncării este bine să fie mai picant decât de obicei, pentru a stimula focul digestiv. Pentru a da un gust foarte bun pre­paratelor, mai întâi prăjiţi condimentele în unt clarifiat timp de 2-3 minute, apoi adăugaţi restul ingredientelor