Mecanismul de instalare a rinitelor pe perioada primăverii, potrivit Ayurveda, presupune o acumulare de mucus la nivelul si­nusurilor din cauza unor factori precum: temperaturile scăzute, umi­ditatea ridicată, alimentaţia grea din timpul iernii etc. Pri­mă­va­ra, instalarea căldurii determină lichefierea mucusului şi elimi­na­rea masivă a acestuia.

Persoanele care au o predispoziţie la rinite alergice sezoniere ar trebui să ia măsuri pentru a preveni declanşarea acestora. De regulă, tratamentul ar trebui să înceapă la mijlocul lunii februarie, cu 15-30 de zile înainte de creşterea bruscă a temperaturii. Cum, însă, încă nu avem temperaturi ridicate constante (de peste 18oC), îl puteţi începe acum. Iată ce trebuie să faceţi:

• Realizaţi procedura de vomă terapeutică în fiecare dimineaţă, timp de 3-4 săptămâni. Acesta ajută la eliminarea excesului unui element care în medicina indiană se consideră a fi principalul respon­sabil pentru declanşarea rinitelor.

• Terapia nazală cu decoct de obligeană: preparaţi un decoct foarte concentrat de obligeană şi picuraţi în fiecare nară câte 2-3 picături călduţe. Imediat după aceea, evitaţi să staţi în frig sau curenţi de aer.

• Dintre remediile pentru uz in­tern, cele mai indicate sunt: ule­iurile volatile de cimbru şi oregano, tincturile de propolis şi iarbă mare, ghimbirul şi piperul lung.

• Vă puteţi prepara acasă un remediu din plante picante (piper negru, piper lung, ardei iute, ienupăr, iarbă mare, cimbru, rozmarin etc.) macerate în vin, din care luaţi câte o linguriţă de două ori pe zi, minim 3-4 luni.

• Excludeţi din dietă alimentele care predispun la formarea de mucus, cum ar fi: laptele dulce, smântâna, bananele, făinoasele (în special produsele de patiserie şi pâinea albă), dulciurile care conţin zahăr alb (ocazional, se pot consuma dulciuri preparate cu zahăr brun). În schimb, orientaţi-vă către alimentele uşor digerabile, cum sunt supele în care aţi adăugat multe condimente.

• Atât acasă cât şi la birou, dar mai ales în camera în care dor­miţi, ţineţi cristale mari de sare de rocă, eventual dintre cele în interiorul cărora se poate plasa o lumânare. Acestea au un puternic efect dezobstruant.