Pe lângă aspectul inestetic, venele varicoase mai generează şi durere, mâncărime, senzaţie de greutate în picioare. Pentru a scăpa de toate acestea, apelaţi la următoarele:
• Terapia cu lipitori, cea mai eficientă alegere. Modul în care se realizează îl găsiţi descris în ediţiile anterioare ale ziarului nostru. Mai există şi alternativa apelării la un medic hirudolog.
• Extern, aplicaţi unguent de castan sau un unguent preparat în casă din unt clarifiat şi plante astringente (scoarţă de stejar şi salcie, frunze de nuc, troscot, creţuşcă, traista ciobanului). După prepararea untului clarifiat se adaugă plantele menţionate sub formă de pulbere, în proporţie de 4 părţi unt la 1 parte pulbere. Se lasă la macerat 8-10 ore, timp în care untul clarifiat trebuie menţinut cald, astfel încât să nu se solidifice. Se filtrează şi apoi se ung zonele afectate cu blândeţe, fără a se aplica presiune.
• Tot extern puteţi folosi cataplasmele cu argilă.
• Luaţi suplimente bogate în zinc şi consumaţi multe fructe bogate în vitamina C (citrice, măceşe, cătină, amla). Acestea ajută la formarea colagenului, foarte important în menţinerea tonusului pereţilor venoşi. Pentru formarea ţesutului de colagen este esenţial un nivel adecvat al zincului şi vitaminei C în organism.
• Intern, puteţi apela la plante care îmbunătăţesc circulaţia (păducel, usturoi, ghimbir) şi care ajută la refacerea tonusului pereţilor vaselor de sânge (ashwagandha, schinduf, armurariu, ginseng).
• Faceţi gimnastică medicală; în special adoptaţi posturi inverse, cum ar fi “postura lumânării”. Aceasta facilitează reîntoarcerea sângelui stagnant din vene către inimă.
• Renunţaţi la alimentele grele care încetinesc digestia şi favorizează acumularea de toxine în sânge, îngreunând astfel circulaţia. Alegeţi alimentele care refac tonusul pereţilor venoşi: ciuperci, fasole mung, orez integral, linte, rădăcinoase.
• Nu staţi în picioare sau aşezat perioade lungi de timp, evitaţi poziţia “picior peste picior”, precum şi purtarea tocurilor înalte.