Regula generala este ca stilul de viata sa fie cat mai sanatos, in deplina armonie cu ritmurile naturale. Consumul stimulentelor si energizantelor sintetice au efecte negative pe termen lung: acumularea de toxine in organism, stari de iritabilitate si irascibilitate etc.
Valorificarea la maxim a surselor naturale de energie confera organismului o vitalitate remarcabila. Dintre acestea, putem spune ca prima este alimentatia. In timpul iernii, “focul digestiv” devine tot mai puternic, creand astfel nevoia de o alimentatie cat mai consistenta. Deseori, acest lucru, gresit interpretat, conduce catre un consum exagerat de alimente “grele” (carne, prajeli, sosuri etc.), ce favorizeaza acumularea de toxine in organism. Inlocuirea acestora cu alte alimente consistente dar sanatoase, face ca instalarea asteniei sa fie prevenita.
Respiratia superficiala si aerul poluat contribuie la diminuarea tonusului. Daca iesirile la munte nu sunt acesibile, respiratia adanca pe parcursul unei plimbari in parc ajuta enorm la redobandirea poftei de viata.
Un factor foarte important care influenteaza starea generala este activitatea mentala si psihica. Atunci cand ne inconjuram doar de lucruri armonioase (frumusetea naturii, discutii calde si prietenoase, oameni binevoitori, carti spirituale, stari psihice pozitive, stenice) avem la dispozitie un nesecat izvor de vitalitate. Cand insa, de exemplu, petrecem o mare parte din timp in spatii luminate artificial, atmosfera este ostila, persista starea de ingrijorare, pierdem somnul din timpul noptii, dormim in timpul zilei etc. toate acestea conduc spre o scadere considerabila a energiei noastre.
Metode de recuperare a energiei pierdute
Astenia deja instalata are doua cauze posibile: fie energia deficitara, fie energia stagnanta.
Deficitul de energie poate fi atenuat prin recurgerea la remedii naturale precum laptele, mierea cu propolis si laptisor de matca, plante vitalizante (urzica, nalba, lemn dulce, mac, salcam, galbenele), mancaruri hranitoare usoare ce pot fi asimilate rapid etc.
Energia stagnanta este corelata cu un exces de toxine acumulate in organism. In acest caz se recomanda terapiile de detoxifiere, folosirea, in mancare sau sub forma de decoct, a condimentelor (turmeric, cardamom, busuioc, ghimbir, obligeana) pentru stimularea digestiei si eliminarea produsilor reziduali, terapia de sudoratie etc.
Regimul dietei lichide este recomandarea medicinei indiene pentru eliminarea toxinelor din corp. Acesta presupune ca, timp de una sau mai multe zile, sa se consume doar apa calda si fiertura de legume sau cereale (din care se va consuma doar apa, nu si legumele sau cerealele). Pentru o mai buna detoxifiere, se poate adauga putina sare si condimente dintre cele amintite mai sus. Este recomandat ca acest regim sa nu fie realizat simultan cu depunerea unui efort fizic sustinut.