În timpul excursiilor în natură puteţi avea parte şi de surprize mai puţin plăcute, cum sunt înţepăturile de insecte. Deşi majoritatea insectelor din ţara noastră nu sunt periculoase, este bine să ştiţi ce măsuri puteţi lua în cazul în care reacţia organismului dvs. la înţepătură are o intensitate sporită.

În medicina indiană sunt descrise mai multe tipuri de reacţii, împreună cu tratamentul corespunzător.

Astfel, dacă înţepătura se soldează cu o durere “înţepătoare”, care creşte în intensitate, localizată la locul înţepăturii, este ideală aplicarea de pastă obţinută din seminţe de susan. În lipsa acesteia se poate folosi şi uleiul de susan după care se va realiza o fomentaţie (sudoraţie) locală. Cea mai bună alegere este fomentaţia cu orez fiert, pus într-un săculeţ şi aplicat direct pe piele.

Atunci când după înţepătură resimţiţi o senzaţie de arsură puternică, apariţia unor secreţii sau chiar sângerare, înroşirea pielii şi prezenţa unor porţiuni ieşite în relief, care se pot întinde pe zone mai mari, va trebui să spălaţi zona cu apă rece după care să aplicaţi cataplasme reci din următoarele plante: mentă, pelin, păpădie, petale de trandafir, coada şoricelului.

Dacă rezultatul este o durere uşoară însă zona se umflă destul de mult, apare senzaţia de răceală (fie la locul înţepăturii, fie generalizată în tot corpul), greaţă, salivaţie excesivă, atunci spălaţi zona afectată, frecaţi-o foarte bine, eventual vă faceţi o uşoară tăietură pentru a lăsa să curgă sângele viciat. Apoi realizaţi o sudoraţie puternică, la limita suportabilă.
După realizarea procedeului corespunzător tipului de reacţie, va trebui făcută o fumigaţie a zonei afectate cu se­min­ţe de muştar sau melasă mai veche de un an. Ardeţi se­minţele de muştar şi plasaţi înţepătura deasupra fumului.

Pentru diminuarea durerii produsă de înţepătură, aplicaţi local o pastă călduţă preparată din pulbere de chimen, unt clarifiat şi sare.

După o înţepătură de insectă veninoasă sau după chiar muşcăturile de şarpe, luaţi intern un remediu preparat din unt clarifiat, amestecat cu pulbere de turmeric, sare şi miere. Acest remediu este bine să fie administrat timp de cel puţin o săptămână. În paralel, realizaţi cel puţin o procedură de purificare a organismului. Aceasta va ajuta ca substanţa toxică a insectei să fie mult mai repede eliminată de către organism. Ne referim fie la voma terapeutică, fie chiar şi numai la administrarea unui remediu purgativ cum este uleiul de ricin, care va produce câteva scaune diareice, favorizând astfel eliminarea toxinelor.

Pentru a trata înţepăturile de viespe, preparaţi următorul remediu, pe care trebuie să îl consumaţi zilnic, timp de câteva zile: în 50 ml de suc de busuioc proaspăt stors, puneţi un vârf de linguriţă de sare (neiodată şi fără alţi aditivi sau antiaglomeranţi), piper negru şi pulbere de ghimbir uscat.