In procesul termoreglarii organismului, alimentatia are un rol foarte important. In functie de anotimp, preferintele alimentare ale acestuia se modifica spontan, pentru a face mai bine fata conditiilor climatice si nu numai. Se poate lesne observa ca in zone climatice diferite obiceiurile alimentare sunt diferite; unul dintre motivele acestor diferente fiind si faptul ca alimentatia ajuta la reglarea temperaturii organismului.

Pe perioada verii, spre exemplu, alimentele potrivite sunt cele usor digerabile. Cu cat digestia este mai intensa, cu atat eliberarea de caldura necesara desfasurarii ei este mai mare, facand mai greu de tolerat caldura exterioara.

• Pentru o digestie mai usoara, folositi condimente in mancare, dar evitati-le pe cele excesiv de picante (ardei iute, piper negru, seminte de mustar).

• Incercati ca la masa sa consumati o cantitate ceva mai mica decat in mod obisnuit. Mesele foarte bogate sporesc senzatia de disconfort termic.

• Consumati multe fructe, cele mai indicate in acest sezon fiind cele zemoase: struguri, pepeni, piersici, portocale, ananas. Le puteti consuma si sub forma de suc proaspat in care adaugati frunze proaspete de menta. Bananele, insa, consumati-le cu restrictie. Este foarte important ca fructele sau sucurile de fructe sa fie consumate la temperatura camerei si nu reci.

• Beti multe siropuri (mai ales de menta, trandafir, lamaie) deoarece acestea confera organismului o senzatie racoritoare.

• Apa din interiorul nucii de cocos este una dintre cele mai indicate substante pentru eliminarea senzatiei de supraincalzire. Aveti grija ca nuca de cocos sa fie proaspata, deoarece o nuca veche este greu de digerat, iar efectul este exact pe dos.

• Consumati multe supe, legume fierte sau preparate la aburi, cereale (in special orez sau terciuri subtiri preparate din faina de porumb).

• Dintre leguminoase, lintea rosie si fasolea mung sunt dintre cele mai potrivite pentru acest sezon, pe cand fasolea si nautul sunt total contraindicate.
• Cel mai indicat indulcitor pe perioada verii este zaharul brun. Consumul mierii este mai putin recomandat in aceasta perioada, iar zaharul alb trebuie evitat sistematic.

• Lactatele recomandate sunt: laptele dulce, untul si untul clarifiat. In lapte puteti adauga pulbere de seminte de cardamom si petale de trandafir. Evitati lactatele fermentate: laptele acru, smantana, branzeturile.

• Daca va plac nucile, migdalele, alunele uscate, consumati-le numai dupa ce au stat in apa cateva ore.

• Evitati alimentele foarte picante, sarate si acre (exceptie fac citricele).

• Nu consumati deloc alcool sau numai in cantitati foarte mici si obligatoriu diluat cu o cantitate mare de apa.

• Evitati: ouale, carnea, alimentele prajite, alimentele care contin mult ulei, maioneza sau cele gatite in ziua precedenta. Toate mancarurile gatite trebuie consumate in ziua prepararii