In medicina traditionala indiana, exista doua mari linii de tratare a afectiunilor articulare. Pentru stabilirea celei mai indicate terapii dintre cele doua, pacientului i se recomanda efectuarea unui test diagnostic. Astfel, acesta va trebui ca de trei ori pe zi, timp de trei zile, sa maseze zona dureroasa cu ulei de ricin sau ulei de mustar.

Exista doua tipuri de raspuns: 1) durerea se amplifica, caz in care masajul va fi intrerupt imediat si va aborda prima dintre cele doua terapii (descrisa mai jos); 2) durerea se diminueaza, caz in care pacientul va urma cea de-a doua metoda (prezentata in editia de saptamana viitoare).

Amplificarea durerii este indiciul acumularii produsilor reziduali la nivelul articulatiilor. Atunci cand digestia nu este completa, substantele incomplet digerate devin toxine si sunt preluate in circuitul sanguin apoi depuse in zonele de “cotitura” ale organismului, mai precis la nivel articular. In acest caz, se vor urma terapii purificatoare – post negru tinut o data pe saptamana. Acesta presupune o alimentatie compusa doar din apa, dar in astfel de cazuri apa trebuie sa fie incalzita. Este una dintre cele mai bune metode de eliminare a toxinelor. Consumate frecvent, lichidele calde (si nu de la frigider sau chiar la temperatura camerei), mai ales pe perioada anotimpului rece, diminueaza atat frecventa, cat si intensitatea durerilor articulare.

 De asemenea, pentru eliminarea toxinelor din organism – inclusiv la nivel articular – trebuie urmat un regim de slabit. Unul foarte eficient il gasiti si in editia din 20 iulie a.c. a ziarului nostru. Evitati toate alimentele care genereaza mari acumulari de toxine in corp. Pe primul loc, in randul acestora, se situeaza carnea, apoi alimentele uscate de tip fast-food.

Daca aveti dificultati in a renunta la carne, este indicat ca intr-o prima faza sa o consumati fiarta in supe si nu prajita. Totodata, incepeti prin a renunta la carnea de porc, miel, mezeluri ori alte tipuri de carne greu digerabile si consumati numai pui, urmand ca, intr-un anumit interval de timp, sa renuntati complet la a mai consuma acest aliment. Aplicarea de cataplasme calde se realizeaza in felul urmator: pulberea de planta se amesteca cu apa calda pana cand se formeaza o pasta de consistenta tare si apoi se aplica pe locul dureros unde se mentine timp de 7 minute. Sunt recomandate in special pulberea de mustar, ghimbir, arnica, luate impreuna sau separat. Cataplasma nu se va aplica direct pe piele, ci pe o bucata de tifon. O alternativa a cataplasmelor este aplicarea de plasturi antireumatici, insa eficienta terapeutica a acestora este mai redusa. O alta metoda pentru a aduce un aport de caldura in zona afectata sunt sudoratiile locale uscate, cu evitarea aplicarii de substante uleioase deoarece acestea amplifica durerea.

In editia urmatoare va vom prezenta metoda de tratare a afectiunilor articulare, in cazul celui de-al doilea tip de reactie la testul diagnostic.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 19.10.2009