Selectează o Pagină

Ce sunt de fapt escarele? Sunt distrugeri localizate ale pielii, prezente mai ales la bolnavii ce zac la pat. Cauzele care le provoacă sunt considerate a fi: lipsa mişcării, care duce la o circulaţie locală deficitară, absenţa transpiraţiei (aceasta având rolul de a “elasticiza” pielea) şi fricţiunea dintre piele şi lenjerie.

Pentru a preveni formarea escarelor, cea mai eficientă metodă este reprezentată de masajul întregului corp cu ulei. Folosiţi doar ulei presat la rece, de preferinţă de susan. Printre multiplele beneficii pe care le prezintă masajul găsim:

• Îmbunătăţeşte circulaţia, înlesnind pătrunderea către piele a substanţelor nutritive, prin intermediul sângelui. Astfel hrănită, pielea este mult mai rezistentă iar procesul de apariţie a ulceraţiilor este mult întârziat.

• Protejează pielea de fricţiunea cu lenjeria.

• Proprietatea emolientă a uleiului păstrează elasticitatea pielii.

• Împiedică materialul neigienic (urină, fecale) să se lipească direct de piele, protejând-o într-o anumită măsură.

• În plus, realizat zilnic, masajul conferă o stare generală de bine, îmbunătăţind calitatea vieţii persoanei imobilizate. În ayurveda, masajul (pentru persoanele sănătoase, chiar automasajul) cu ulei se recomandă a se realiza sistematic, ca parte a regimului de viaţă zilnic.

Dacă nu a fost realizată această metodă preventivă, iar escarele s-au format deja, iată ce se poate face:

• În cazul apariţiei secreţiilor apoase la nivelul ulceraţiei, se vor presăra pulberi de plante direct pe rană: turmeric, lemn dulce, santal (acestea din urmă necesitând o măcinare extrem de fină, deoarece au o consistenţă lemnoasă).

• Dacă ulceraţia este uscată, atunci se va pune direct pe rană unt clarifiat (fără însă a se masa).

• Indiferent de tipul de ulceraţie (uscată sau secretorie), este necesar masajul cu ulei realizat, de această dată, în jurul escarelor. Dacă zona în care este situată ulceraţia o permite, atunci este mai bine ca aceasta să fie lăsată nepansată şi neacoperită, cel puţin în timpul zilei. Îndeplinirea acestor două condiţii conferă un timp de vindecare redus la jumătate.

• De asemenea, aplicarea de miere direct pe rană contribuie la o vindecare mai rapidă.

• Fumigaţiile escarelor cu obligeană. Se vor realiza în felul următor: într-un vas se ard rizomi de obligeană, iar deasupra se plasează zona afectată. Procedeul trebuie să dureze în jur de 7-10 minute.

• Intern, se vor administra remedii cu efect antibiotic natural (cimbru, cimbrişor, busuioc) precum şi cele care pot stimula circulaţia sângelui, în special circulaţia periferică: pulbere de coriandru, ghimbir, păducel, gingko biloba, triphala ghrita. Triphala ghrita este unt clarifiat procesat cu triphala (literal “cele trei fructe”, este una dintre formulele cel mai des folosite în medicina indiană; reprezintă o combinaţie de trei plante medicinale indiene, de la care se folosesc fructele).